Υγεία

Όλα τα θέματα που σας αφορούν και απασχολούν την υγεία σας
_______________________________________________________________________________

«Φρένο» στην υποτροπή της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας ,σε ποσοστό που κυμαίνεται από 40 μέχρι 80%, βάζουν τα νέα φάρμακα!
Αυτό ανέφερε ο κ Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα: «Περιβαλλοντικοί Παράγοντες και Σκλήρυνση Κατά Πλάκας».
Ταυτόχρονα ο κ Παπαδημητρίου εξέφρασε την ελπίδα πως τα επόμενα χρόνια με την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης αλλά και της φαρμακολογίας θα κερδηθούν κι άλλες μάχες στον πόλεμο για την οριστική αντιμετώπιση της πολυπαραγοντικής αυτοάνοσης ασθένειας, που οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις σε αναπηρία.Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν από τον κ Παπαδημητρίου, η νόσος ,η οποία εμφανίζεται στην εύκρατη ζώνη, πλήττει κυρίως την λευκή φυλή και παρουσιάζει σημαντική αύξηση συχνότητας τα τελευταία χρόνια σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ
Η νόσος που περιγράφτηκε για πρώτη φορά από τους CharcotandVulpianτο 1866, πλήττει το κεντρικό νευρικό σύστημα και μόλις το 1993 χρησιμοποιήθηκε η πρώτη φαρμακευτική αγωγή. Τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζει είναι:
-Θάμπωμα ματιών , που κλινικά αποκαλείται «οπτική νευρίτιδα»
-Διπλή όραση ή απώλεια της αντίθεσης και των «ζωντανών» χρωμάτων
-Μούδιασμα και Μυρμήγκιασμα προσώπου ή άνω και κάτω άκρων
-Πόνος, μυικές συσπάσεις και μυϊκή δυσκαμψία που εμφανίζονται συχνά στα κάτω άκρα και δυσχεραίνουν περισσότερο την βάδιση
-Προβλήματα ισορροπίας και συχνά επεισόδια ιλίγγων
Η εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος επιβάλλει την άμεση εξέταση από γιατρό καθώς η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι καθοριστική για την εξέλιξη της.
«Η νόσος εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις και όταν το μεσοδιάστημα αυτών είναι μεγάλο τότε η εξέλιξη και η πρόγνωση της νόσου είναι καλή για τον ασθενή» τόνισε ο κ Παπαδημητρίου.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΝΟΧΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ
Τα αποτελέσματα πολλών επιστημονικών ερευνών έδειξαν ότι πρόκειται για μία διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος στην οποίαν ευαισθητοποιημένα κύτταρα του περιφερικού αίματος εισέρχονται στον εγκέφαλο και προκαλούν ανοσολογική αντίδραση και διάσπαρτες εστίες φλεγμονής. Ερώτημα παραμένει ποιοι είναι οι παράγοντες που ευαισθητοποιούν τα κύτταρα και προκαλούν την ανοσολογική αντίδραση. Τέτοιοι παράγοντες είναι :
-Γενετικοί
-Τοξικολογικοί
-Διατροφικοί
-Αυτοάνοσοι- Στρεσογόνοι
-Κοινωνικοοικονομικοί
-Ιογενείς λοιμώξεις
-Μικροβιακές λοιμώξεις
-Κλιματολογικές συνθήκες
Επίσης σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και εξέλιξη της νόσου φαίνεται να παίζει το κάπνισμα και η παιδική παχυσαρκία, ενώ αντίθετα η χορήγηση της βιταμίνης D προσφέρει ασπίδα προστασίας του ανθρώπινου οργανισμού έναντι της ασθένειας.
Συγκεκριμένα σε πέντε επιστημονικές μελέτες διαπιστώνεται ότι το κάπνισμα σε ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας προκαλεί οξεία παροδική επιδείνωση των συμπτωμάτων και αυξάνει τον κίνδυνο μετάπτωσης από υποτροπιάζουσα σε προοδευτικά επιδεινούμενη μορφή. Επίσης σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι παίζει και το παθητικό κάπνισμα.
Καθοριστική είναι η επίδραση της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας σε ηλικίες κάτω των 18 χρόνων.
Αντίθετα οι μελέτες έδειξαν ότι:
-Hκατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Dόπως παρατηρείται στις παραθαλάσσιες περιοχές σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου
-Τα αυξημένα επίπεδα Βιταμίνης D στον ορό, στην ηλικία των 20 χρόνων, μειώνουν σημαντικά την εμφάνιση
-Τα αυξημένα επίπεδα Βιταμίνης Dμειώνουν τον κίνδυνο αξονικών βλαβών και τον κίνδυνο αναπηρίας.
Σε μια προοπτική μελέτη , που έγινε με 200.000 νοσηλεύτριες, απέδειξε ότι η λήψη βιταμίνης D μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας κατά 40%.
Επιστημονικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα μελετών που έγιναν για την συσχέτιση του μήνα γέννησης των παιδιών με την επικινδυνότητα της νόσου.
Συγκεκριμένα τα παιδιά που γεννιούνται τον Μάιο,( με σύλληψη τον Σεπτέμβριο και κύηση κατά την διάρκεια Φθινοπώρου, Χειμώνα και Άνοιξης), έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό κινδύνου εμφάνισης της νόσου.
Αντίθετα τα παιδιά που γεννιούνται τον Νοέμβριο ( με σύλληψη τον Μάρτιο και κύηση Άνοιξη, Καλοκαίρι και Φθινόπωρο) έχουν το μικρότερο ποσοστό κινδύνου εμφάνισης της ασθένειας.
Περιβαλλοντικές και επιδημιολογικές μελέτες μας έδωσαν σημαντικές πληροφορίες για την δυνατότητα πρόληψης της αναπηρίας και τα νέα φάρμακα τα οποία είναι διαθέσιμα βελτίωσαν σημαντικά την κλινική εικόνα και την πορεία των ασθενών.
http://smokefreegreece.gr/
ΠΛΗΡ: Άννα Τζώρτζη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας. Tηλ. 210 6470056, 210 3314755
ΙΑΣΙΜΟΣ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΛΑΡΥΓΓΑ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΩ ΤΟΥ 90%
Ιάσιμος σε ποσοστό άνω του 90% είναι πλέον ο καρκίνος του λάρυγγα, εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα!
Αυτό τονίστηκε σε συνέδριο, που διοργάνωσαν στις 27 και 28 Ιανουαρίου στη Λειψία της Γερμανίας με θέμα "EarlyCanceroftheLarynx", οι επιστημονικές εταιρείες ELS(EuropeanLaryngologySociety), ESO(EuropeanSchoolofOncology) και η Πανεπιστημιακή Κλινική Κεφαλής και Τραχήλου της Λειψίας.
«Η εξέλιξη στη χειρουργική αφαίρεση του όγκου ( με ραδιοσυχνότητες και laser) και τη θεραπεία σε συνδυασμό με την έγκαιρη διάγνωση μας δίνει ποσοστά ίασης πάνω από 90%» αναφέρει ο διαπρεπής Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ», που παρακολούθησε το συνέδριο Το 60% των περιπτώσεων του καρκίνου του λάρυγγα εμφανίζεται σε άτομα ηλικία από 55 μέχρι 74 χρόνων, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών είναι τα 65 χρόνια. Η αναλογία ανδρών γυναικών είναι 5,6 με 1,1.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του καρκίνου του λάρυγγα. Επίσης οι δυο αυτοί παράγοντες μειώνουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
« Ασθενείς με καρκίνο του λάρυγγα που συνεχίζουν να καπνίζουν και να πίνουν είναι λιγότερο πιθανό να θεραπευτούν και πιο πιθανό να αναπτύξουν ένα δευτεροπαθή όγκο» εξηγεί ο κ Αρτόπουλος.
Κάθε χρόνο έχουμε 3,2 νέα κρούσματα καρκίνου του λάρυγγα ανά 100.000 πληθυσμού και 1,1 θανάτους στον ίδιο αριθμό πολιτών.
«ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ» ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΛΑΡΥΓΓΑ
Είναι απαραίτητος ο ιατρικός έλεγχος αν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:
- Φαρυγγίτιδα ή βήχα που δεν υποχωρεί,
- Πρόβλημα ή πόνο κατά την κατάποση,
- Πόνο στο αυτί,
- Εμφανή διόγκωση στο λαιμό,
- Αλλαγή ή βραχνάδα στη φωνή.
Για τη σωστή διάγνωση και την ακριβή ανίχνευση του καρκίνου του λάρυγγα είναι απαραίτητες οι παρακάτω εξετάσεις:
- Φυσική εξέταση του λαιμού και του αυχένα
- Βιοψία: Η αφαίρεση των ύποπτων ιστών, για περαιτέρω εξετάσεις. Το δείγμα των ιστών μπορεί να αφαιρεθεί με Λαρυγγοσκόπηση (τοπική αναισθησία) η με Ενδοσκόπηση
- Αξονική τομογραφία (CT scan): Για τη λήψη λεπτομερών εικόνων των περιοχών του λάρυγγα, που λαμβάνονται από διαφορετικές οπτικές γωνίες,
- MRI (μαγνητική τομογραφία): Για τη λήψη σειράς λεπτομερών εικόνων των περιοχών στο εσωτερικό του σώματος,
- ΡΕΤ scan(τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων):Για να εντοπιστούν τα κακοήθη καρκινικά κύτταρα στο σώμα.
Η ίαση και το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενούς έχει άμεση σχέση με τα εξής:
- Την έγκαιρη διάγνωση,
- Το στάδιο της νόσου ,
- Τη θέση και το μέγεθος του όγκου,
- Το βαθμό του όγκου,
- Την ηλικία, το φύλο και τη γενική υγεία του ασθενούς,
- Την ικανότητα του ασθενούς να μιλάει, να τρώει και να αναπνέει,
- Την ενδεχόμενη υποτροπή.
Μετά τη θεραπεία για τον καρκίνο του λάρυγγα, η συχνή και προσεκτική παρακολούθηση είναι εξαιρετικά σημαντική. Σήμερα το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης φτάνει 60,7%!
Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες το 0,3% των ανδρών και των γυναικών θα διαγνωσθούν , κάποια στιγμή στην ζωή τους, με καρκίνο του λάρυγγα. Στους 100 καρκίνους, το 55% εντοπίζεται μόνο στον λάρυγγα, το 22% έχει λεμφαδενική διήθηση και το 19% έχει απομακρυσμένες μεταστάσεις.10 τρόφιμα που δεν χρειάζεται να βάλεις στο ψυγείο
Θα μπορούσαμε να γράψουμε τόμους για τη σωστή συντήρηση των τροφίμων, κυρίως γιατί η μαμά και η γιαγιά της καθεμίας μας έχουν διαφορετικές απόψεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πετάμε κάθε εβδομάδα πολλά λαχανικά, φρούτα και άλλα τρόφιμα γιατί δεν ξέρουμε πως πρέπει να τα διατηρήσουμε. Παρακάτω θα βρεις μια λίστα με τα 10 πιο συνηθισμένα τρόφιμα που διατηρούμε στο ψυγείο, ενώ κανονικά δεν θα έπρεπε.
1. Ντομάτες
Μια καινούρια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Florida απέδειξε ότι η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου δεν επιτρέπει στην ντομάτα να αποκτήσει αυτή την πλούσια γεύση της. Διατήρησέ τις ντομάτες σου σε ένα μπολ πάνω στο τραπέζι και θα δεις αμέσως τη διαφορά στη γεύση.
2. Αυγά
Όπως θα έχεις παρατηρήσει τα αυγά στο σούπερ μάρκετ είναι εκτός ψυγείο, αλλά για κάποιο παράξενο λόγο εμείς μετά τα βάζουμε στο ψυγείο. Από τη στιγμή που στο σπίτι σου δεν έχει ακραίες θερμοκρασίες τα αυγά μπορούν να συντηρηθούν και εκτός ψυγείου.
3. Μέλι
Το μέλι αν το διατηρείς σε ένα καλά κλεισμένο βάζο δεν πρόκειται να πάθει ποτέ τίποτα- άντε, το πολύ να ζαχαρώσει αλλά και πάλι μόλις το ζεστάνεις θα επανέλθει στην αρχική του κατάσταση. Αν λοιπόν το τοποθετήσεις στο ψυγείο το μόνο που θα καταφέρεις είναι να το παγώσεις και να χάσεις χρόνο προσπαθώντας να το ξεπαγώσεις.
4. Κέτσαπ
Η κέτσαπ έχει πάντα μια θέση στα ψυγεία μας ενώ κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται στο ντουλάπι και όχι σε υγρό μέρος- τα συστατικά που περιέχει αλλά και η ζάχαρη την διατηρούν μια χαρά.
5. Πατάτες
Οι πατάτες δεν μπαίνουν στο ψυγείο για κανένα λόγο- αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να τις τοποθετήσεις σε ένα μπολ που θα έχεις μόνιμα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, έτσι θα διατηρηθούν φρέσκες περισσότερο καιρό.
6. Βασιλικός
Πόσες φορές έχεις πετάξει φρέσκο βασιλικό, μαϊντανό ή σέλινο γιατί σάπισε ενώ το είχες στο ψυγείο; Εγώ θα σου πω, πολλές. Ο βασιλικός δεν επιβιώνει σε κρύο περιβάλλον- σκέψου μόνο ότι ανθίζει το καλοκαίρι (!) για αυτό αν θέλεις να διατηρήσεις φρέσκο το ματσάκι που πήρες το Σάββατο στη λαϊκή βάλτο σε ένα ποτήρι με λίγο νερό και σκέπασέ το με ένα polypack. Έτσι θα ζήσει τουλάχιστον μια εβδομάδα, φρόντισε μόνο να αλλάζεις το νερό ανά 2 μέρες.
7. Ψωμί
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως αν βάλουν το ψωμί στο ψυγείο δεν θα μουχλιάσει, αλλά αυτό που συμβαίνει τελικά είναι ότι ξηραίνεται τόσο πολύ που δεν τρώγεται. Αν θέλεις να διατηρηθεί, βάλτο σε μια σακούλα και μετά στην κατάψυξη, έτσι θα αντέξει περισσότερο καιρό και μετά θα μπορέσεις να το ζεστάνεις στο φούρνο μικροκυμάτων για να το φας.
8. Μήλα
Τα μήλα αντέχουν μέχρι και 2 εβδομάδες σε θερμοκρασία δωματίου (!) ενώ αν τα βάλεις στο ψυγείο θα μαυρίσουν πιο εύκολα- και θα σου πιάσουν και τζάμπα χώρο.
9. Αγγούρια
Δίπλα στις ντομάτες φυσικά βρίσκονται τα αγγούρια, τα οποία επίσης στο σούπερ μάρκετ είναι εκτός ψυγείου! Αυτό το λαχανικό είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και όταν το βάζεις στο ψυγείο χαλάει πολύ πιο γρήγορα, μαραίνεται γιατί παγώνει και δεν τρώγεται με τίποτα. Αν θέλεις οπωσδήποτε να τα βάλεις στο ψυγείο φρόντισε να τα διατηρείς σε χάρτινη σακούλα, ώστε να μην κρυώνουν πολύ. (τρελό το ξέρω).
10. Καυτερή σάλτσα
Τα μπαχαρικά, το αλάτι και το ξύδι που περιέχει αυτή η σάλτσα λειτουργούν ως συντηρητικά και δεν την αφήνουν να χαλάσει. Από τη στιγμή που διατηρείς το μπουκάλι της καλά κλειστό στο ντουλάπι, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
ladylike
__________________________________________________________

Προστατευτείτε, από τις καλοκαιρινές ασθένειες
Ενημέρωση και λήψη μέτρων για ευχάριστες και ανέμελες διακοπές εν όψει καλοκαιριού συνιστούν οι Λοιμωξιολόγοι.
Κι αυτό γιατί όπως τονίζουν οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι ευνοούν τον πολλαπλασιασμό τοξικών λοιμογόνων παραγόντωνστονερόκαι τα τρόφιμα, ενώ η αυξημένη εφίδρωση και αφυδάτωση βοηθά την ανάπτυξη ουρολοιμώξεων. Επιπρόσθετα οι μολύνσεις από τα εκατομμύριαέντομα είναι επικίνδυνες και αρκετές φορές θανατηφόρες.
«Κάθε πολίτης πρέπει να είναι ενημερωμένος από τι κινδυνεύει και να παίρνει τα μέτρα του ώστε οι καλοκαιρινές διακοπές του να είναι ευχάριστες και χωρίς προβλήματα»τονίζει η διαπρεπής Λοιμωξιολόγος κ Αθηνά Στούπη MD, Διευθύντρια του Τμήματος Λοιμώξεων και Τροπικών Νοσημάτων, "TravelHealth", στο Ιατρικό Αθηνών.
Σύμφωνα με τους Λοιμωξιολόγους οι κύριες πηγές μολύνσεων τους καλοκαιρινούς μήνες είναι το φαγητό, το νερό, το κολύμπι,τα κλιματιστικά και οι σεξουαλικές σχέσεις.
ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ
Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν σαν αποτέλεσμα τις συχνές τροφικές δηλητηριάσεις. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι απλά επιγαστρικά άλγη ή αυτοπεριοριζόμενα διαρροϊκά σύνδρομα, μπορεί όμως να εμφανιστεί σοβαρή διάρροια, εμετός, υψηλός πυρετός, επίμονη επιγαστραλγία, αιματηρή κένωση.
Τα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν:
Καλό πλύσιμο χεριών και τροφίμων.
Μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία και άμεση κατανάλωση του φαγητού , αλλιώς βάλτε το αμέσως στο ψυγείο
Προστατέψτε τα τρόφιμα από μύγες και άλλα έντομα
Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται να πλένονται καλά με καυτό νερό
Χρησιμοποιήστε διαφορετικά σκεύη για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα
Μην αγοράζετε τρόφιμα, ποτά ή νερό από πλανόδιους πωλητές
Μην τρώτε αναποφλοίωτα φρούτα που δεν έχουν πλυθεί καλά
ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΙ
Τα λοιμώδη νοσήματα της κατηγορίας αυτής είναι ιδιαίτερα συνήθη το καλοκαίρι και οφείλονται σε μετάδοση λοιμογόνων οργανισμών μέσω κατάποσης ή εισπνοής μολυσμένων σωματιδίων ή απευθείας προσβολή του δέρματος και των βλεννογόνων.
Οι πιο συχνές λοιμώξεις αυτής της κατηγορίας στην Ελλάδα, είναι ηωτίτιδα και η γαστρεντερίτιδα του κολυμβητή, μολύνσεις τραυμάτων και ματιών, ουροποιογεννητικού και αναπνευστικού συστήματος.
Αλλά και ασυνήθιστων επικίνδυνων λοιμώξεων όπως πρωτοζωικών λοιμώξεων, ηπατίτιδας Α, legionella (νόσος των λεγεωνάριων), λεπτόσπειρας κλπ.
Αποφεύγετε να κολυμπάτε σε ακάθαρτα νερά ή σε κακώς συντηρημένες υποδομές ξενοδοχείων (πισίνες).
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Η εφίδρωση, οι κακές συνήθειες και τα τσιμπήματα των εντόμων αυξάνουν την συχνότητα των φλεγμονών του δέρματος. Τα μικρόβια που καιροφυλακτούν είναι πολλά, όπως ο χρυσίζοντας σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος,οι μύκητες κ.λπ.
Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία γι’ αυτό :
Φορέστε βαμβακερά, δροσερά και άνετα ρούχα που ελαττώνουν την εφίδρωση
Αποφεύγετε τα φθηνά καθαριστικά των ξενοδοχείων
Τηρείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής στην παραλία
Προσέχετε όταν κάνετε αποτρίχωση ή ξυρίζεστε
Κάντε χρήση εντομοαπωθητικού
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ
Η κακή συντήρηση στα κλιματιστικά μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης κοινών αναπνευστικών λοιμώξεων, μυκητιασικών λοιμώξεων αλλά και σπανιότερων λοιμωδών νοσημάτων, legionella (νόσος των λεγεωνάριων) κλπ.
ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
Η επαρκής πρόσληψη νερού και η κοινωνική υγιεινή βοηθάει στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού που προκαλούνται λόγω της αφυδάτωσης, της χρήσης τοπικών αντισυλληπτικών (σπερματοκτόνα, διαφράγματα), της κακής υγιεινής και της έκθεσης σε μολυσμένα νερά.
Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού οφείλονται σε παθογόνους οργανισμούς που προσβάλλουν τα ούρα, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα, τον προστάτη, τα νεφρά.
Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να έχουν συμπτώματα με τσούξιμο κατά την ούρηση, συχνουρία, πυρετό, δέκατα, ναυτία, κοιλιακό πόνο, εμετό(συμπτωματικές ουρολοιμώξεις) ενδέχεται όμως να μην έχουν κανένα σύμπτωμα και να αποκαλύπτονται μόνο μετά από εξέταση ούρων (ασυμπτωματικές ουρολοιμώξεις).
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Τα αφροδίσια νοσήματα σύμφωνα με τις μελέτες αυξάνουν το καλοκαίρι, λόγω της μη χρήσης προφυλακτικού και λόγω των σεξουαλικών επαφών υψηλού κινδύνου.
Ακόμη κι αν ο άλλος πιστεύετε ότι είναι απόλυτα υγιής φορέστε προφυλακτικό, ουρήστε και πλυθείτε καλά μετά την σεξουαλική επαφή και αποφύγετε τους εφήμερους συντρόφους.Τέλος φόρμας
cosmos επικοινωνία


Χωρίς καταχρήσεις θα μπορούσαμε να ζήσουμε ως τα 130
    Αυξάνονται οι καρκίνοι του δέρματος παρά τη χρήση αντηλιακών

Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο ώστε να μπορεί να ζήσει 120-130 χρόνια. Λόγω καταχρήσεων όμως πεθαίνει πολύ νωρίτερα. Ανάμεσα στις καταχρήσεις αυτές είναι και η έκθεση στον ήλιο. Όσο κι αν λανσάρεται η ομορφιά του ηλιοκαμένου δέρματος, η φωτογήρανση που προκαλεί η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και ο κίνδυνος του καρκίνου του δέρματος, ιδίως μιας επιθετικής του μορφής, του μελανώματος, αποτελούν μια οδυνηρή πραγματικότητα.
Παρά τη χρήση αντηλιακών οι καρκίνοι του δέρματος εμφανίζονται σε κάποιο ποσοστό ανθρώπων και αυξάνονται, η φωτογήρανση όμως αναπτύσσεται σε διαφορετικό βαθμό σε όλους τους ανθρώπους και σε όλη την επιφάνεια τους δέρματος που εκτίθεται στον ήλιο. Και όσοι, φοβούμενοι την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, επιλέγουν το σολάριουμ, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό τους προστατεύει μόνο από τα εγκαύματα και όχι από την υπεριώδη ακτινοβολία και επειδή 20 συνεδρίες των 10 λεπτών αντιστοιχούν σε έκθεση 3,5 ωρών στον ήλιο, το μεσημέρι μιας καλοκαιρινής ημέρας, θα πρέπει να το περιορίσουν.
Τα παραπάνω επισήμανε ο καθηγητής Δερματολογίας στο ΑΠΘ, Δημήτριος Ιωαννίδης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την 4η Μαΐου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος. Να σημειωθεί ότι σε όλη την Ελλάδα από τις 4-8 Μαΐου στο πλαίσιο της Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος θα πραγματοποιούνται δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε νοσοκομεία και δερματολόγους (πληροφορίες για τους γιατρούς και τα νοσοκομεία όπου μπορούν να γίνονται οι δωρεάν εξετάσεις στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας http: //www.edae.gr).
«Το ανθρώπινο σώμα είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να αντέχει 120-130 χρόνια ζωής. Το 1% περίπου των ανθρώπινων γονιδίων τροποποιεί τη λειτουργία του όσο γηράσκει ο οργανισμός (150-200 γονίδια). Τα χαρακτηριστικά της μακροβιότητας είναι τα χαμηλά λιπίδια, η έλλειψη καπνιστικής συνήθειας, το χαμηλό σωματικό βάρος- μείωση θερμίδων κατά 20% αυξάνει κατά 20% το προσδόκιμο ζωής- η ήπια άσκηση (όχι καταπόνηση) και η διατήρηση υγιούς δέρματος», επισήμανε ο κ. Ιωαννίδης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αυξάνονται οι καρκίνοι του δέρματος παρά τη χρήση αντηλιακών
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στα οποία αναφέρθηκε ο κ Ιωαννίδης, η συχνότητα εμφάνισης δερματικών καρκίνων συνεχίζει να αυξάνεται παρά την αύξηση της χρήσης αντηλιακών. Περισσότερες από δύο εκατομμύρια περιπτώσεις δερματικών καρκίνων σημειώνονται κάθε χρόνο από τις οποίες οι 130.000 αφορούν το μελάνωμα. Το 1/3 των διαγνωσμένων καρκίνων στον κόσμο αφορά σε δερματικούς καρκίνους ενώ ο αριθμός των θανάτων από αυτούς φτάνει τις 66.000. Η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται με την αλλαγή στη συμπεριφορά των ατόμων απέναντι στον ήλιο, στις διακοπές στις ηλιόλουστες χώρες και στη ηλιοθεραπεία. Ενώ το 1990 ο κίνδυνος ανάπτυξης μελανώματος αφορούσε ένα στα 100 άτομα σήμερα αυτός ο κίνδυνος αφορά έναν στους 40.
Το μελάνωμα είναι ο κακοηθέστερος καρκίνος όλων των οργάνων και εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες. Ισχυρούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη μελανώματος αποτελούν τα ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και το ανοιχτόχρωμα δέρμα. Επίσης σε ποσοστό 20-30% μπορεί να εξελιχθούν σε μελάνωμα οι ελιές που αλλάζουν χρώμα, μορφή ή αιμορραγούν. Σημεία που μπορεί να κινήσουν την υποψία είναι η αύξηση του μεγέθους μιας ελιάς, αλλαγή του χρώματός της, αλλαγή των ορίων μεταξύ δέρματος και ελιάς και ασυμμετρία της ελιάς.
Οι ειδικοί συνιστούν σε όλους να κάνουν κάθε έξι μήνες αυτοεξέταση και αν παρατηρήσουν στο δέρμα τους περίεργα σημάδια και αλλαγή χρώματος ή σχήματος κάποιας ελιάς να απευθύνονται σε δερματολόγο.
Η πιο συχνή μορφή καρκίνου του δέρματος σε πολλές χώρες είναι οι μη μελανωματικοί καρκίνοι. Όπως ανέφερε η συντονίστρια διευθύντρια της Κρατικής Κλινικής του νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης δερματολόγος Ιωάννα Λεφάκη, οι μη μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος είναι η πιο συχνά εμφανιζόμενη κακοήθεια στο λευκό πληθυσμό, ενώ η επίπτωσή τους αυξάνεται. Πρόκειται για τα βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Το βασικοκυτταρικό είναι το συχνότερο (4/1 σε σχέση με τον ακανθοκυτταρικό) αλλά συνήθως παραμένει εντοπισμένο στο δέρμα, ενώ το ακανθοκυτταρικό σε ποσοστό περίπου 10% κάνει μεταστάσεις στους επιχώριους αδένες.
Κρίσιμης σημασίας σχετικά με την πρόληψη των μη μελανωματικών καρκίνων του δέρματος είναι η έγκαιρη διάγνωση της ακτινικής κεράτωσης, μιας αλλοίωσης του δέρματος, καφεειδούς χρώματος με συνήθως τραχεία επιφάνεια, η οποία είναι δυνατόν να εξελιχθεί σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Η πρόβλεψη της εξέλιξης μιας συγκεκριμένης ακτινικής κεράτωσης σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι αδύνατη. Επομένως είναι απαραίτητο να θεραπεύονται όλες οι ακτινικές κερατώσεις, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εμφάνισης ακανθοκυτταρικών καρκίνων.
                                                                  Παιδί ή καριέρα;
Λύση στο δίλημμα κάθε σύγχρονης νέας γυναίκας, « παιδί η καριέρα» μάλιστα και σε περίοδο οικονομικής κρίσης, δίνει σήμερα η ιατρική επιστήμη με την μέθοδο κατάψυξης ωαρίων!
Έτσι λοιπόν τη χαρά της μητρότητας μπορούν να απολαμβάνουν πλέον χωρίς κανένα ρίσκο και οι γυναίκες καριέρας , μετά την ολοκλήρωση της επαγγελματικής τους ανέλιξης.
Σύμφωνα με στοιχεία γυναικολόγων πολλές Ελληνίδες καταφεύγουν στην λύση αυτή, είτε κάνουν καριέρα είτε μπαίνουν τώρα στη αγορά εργασίας.Μάλιστα πρόσφατα οι εταιρίες appleκαι facebookσυμπεριέλαβαν την κατάψυξη ωαρίων στις εταιρικές κοινωνικές παροχές τους (socialbenefits) για όλα τα γυναικεία στελέχη.
«Η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής και σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία το ποσοστό επιβίωσης των ωαρίων μετά από υαλοποίηση (vitrification) είναι πολύ υψηλό και κυμαίνεται από 70% μέχρι και 100% ενώ το ποσοστό κύησης κυμαίνεται από 41.6% μεχρι 73,7%»αναφέρει ο Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τ. Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London και συνεργάτης των Νοσοκομείων Μητέρα και Υγεία, κ Στέφανος Χανδακάς.
«Η μέθοδος, σύμφωνα με τον Δρ Χανδακά, αυτή είναι η πλέον κατάλληλη για περιπτώσεις γυναικών που θέλουν να διατηρήσουν την γονιμότητα τους και να έχουν περισσότερες πιθανότητες μετά τα 35 χρόνια τους να βιώσουν τον ρόλο της μητέρας».
ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΚΥΗΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΤΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ
Μια γυναίκα μπορεί να καταψύξει τα ωάρια της κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής της ηλικίας με στόχο να αυξήσει τις πιθανότητες κύησης αργότερα. Η κατάψυξη ωαρίων προτείνεται να γίνεται σε ηλικία από 25 μέχρι 35 χρόνων, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε γυναίκας: παθολογικό ορμονικό έλεγχο, χαμηλή Αντιμυλλεριανή ορμόνη (ΑΜΗ), χαμηλό απόθεμα ωοθυλακίων μετά από υπερηχογραφικό έλεγχο κ.α
Κι αυτό γιατί οι σύγχρονες συνθήκες ζωής, με τους γρήγορους εργασιακούς ρυθμούς και τη συνεχή οικονομική αβεβαιότητα, έχουν οδηγήσει πολλές γυναίκες στην αναβολή της τεκνοποίησης. Όλο και περισσότερες γυναίκες ξεκινούν να κάνουν παιδί μετά τα 35, αφού έχουν ολοκληρώσει και πραγματοποιήσει τα επαγγελματικά τους σχέδια.
Η επίτευξη κύησης στις ηλικίες αυτές δυσκολεύει δραματικά, δεδομένου ότι μετά τα 35χρόνια αρχίζει να μειώνεται η αναπαραγωγική λειτουργία μιας γυναίκας.
Κι αυτό γιατί οι γυναίκες γεννιούνται με συγκεκριμένο αριθμό ωοθυλακίων στις ωοθήκες τους. Ένα ωάριο ωριμάζει κάθε μήνα και μπορεί να γονιμοποιηθεί. Όσο περνάνε τα χρόνια, τα διαθέσιμα ωάρια σιγά-σιγά λιγοστεύουν σε αριθμό γιατί οι ωοθήκες δεν έχουν τη δυνατότητα να παράγουν νέα (μετά τα 35 απομένει 10% του αποθεματικού). Επίσης μειώνεται και η ποιότητα τους, γιατί δημιουργούνται αλλοιώσεις στο γενετικό τους υλικό με το πέρασμα του χρόνου.
Για παράδειγμα τα ποσοστά επίτευξης κλινικής κύησης με εξωσωματική γονιμοποίηση σε γυναίκες ηλικίας άνω των 40, είναι περίπου 20% και πέφτουν στο 2-4% στην ηλικία των 44-45 χρόνων.
ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΩΑΡΙΩΝ
Η συλλογή των ωαρίων γίνεται μετά από κατάλληλη ορμονική διέγερση των ωοθηκών. Τα ωάρια καταψύχονται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία αποφεύγοντας το σχηματισμό κρυστάλλων στο εσωτερικό τους. Όταν είναι επιθυμητή η κύηση, τα ωάρια αποψύχονται και γονιμοποιούνται (με μικρογονιμοποιήση) από το σπέρμα του συζύγου, συντρόφου η δωρητή σπέρματος.
Τα έμβρυα καλλιεργούνται στο εργαστήριο και μεταφέρονται πίσω στο σώμα της γυναίκας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η εμβρυομεταφορά γίνεται 2 με 3 ημέρες αργότερα χωρίς να είναι απαραίτητη η ορμονική θεραπεία.
Στις μέρες μας η μέθοδος έχει τελειοποιηθεί με την υαλοποίηση (vitrification). Η υαλοποίηση είναι ταχύτατη διαδικασία, με μεγαλύτερη ποσότητα κρυοπροστατευτικού και δίνει υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης στην επόμενη φάση. Η συντήρησή τους γίνεται σε ειδικά δοχεία μέσα σε υγρό άζωτο στους -196ºC, διασφαλίζοντας πως τα ωάρια θα παραμείνουν αναλλοίωτα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παλαιότερα οι πιο συχνοί αιτιολογικοί παράγοντες που οδηγούσαν σε αυτήν την επιλογή ήταν σοβαρές παθήσεις όπως η ενδομητρίωση, ο καρκίνος μαστού και οι όγκοι ωοθηκών όπως και οι χειρουργικές επεμβάσεις με ή χωρίς χημειοθεραπεία-ακτινοβολία κατά τις οποίες ελαττώνεται ο όγκος των ωοθηκών και συνεπώς των εναπομενόντων ωοθυλακίων – ωαρίων.
cosmos επικοινωνία

ΣΟΣ: μη δίνετε στα παιδιά φάρμακα, με το κουταλάκι
Η συνήθεια πολλών γονέων να χορηγούν στα μικρά παιδιά τους τα φάρμακα με το κουταλάκι, πρέπει να αποφεύγεται επειδή είναι δυνητικά επικίνδυνη, καθώς συχνά δίνεται υπερβολική δοσολογία, προειδοποιεί η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.
Το επίσημο όργανο των παιδιάτρων στις ΗΠΑ τονίζει ότι η μέτρηση της σωστής δόσης πρέπει κατά προτίμηση να γίνεται με σύριγγα που διαθέτει διαβαθμίσεις μέτρησης (μετρικές μονάδες) σε χιλιοστόλιτρα (mL) και όχι «στο περίπου». Το συχνότερο λάθος είναι να δίνεται στο παιδί το -σε υγρή μορφή- φάρμακό του με το κουτάλι της σούπας αντί για κουταλάκι του γλυκού.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Ίαν Πολ του Νοσοκομείου Παίδων “Μίλτον Χέρσεϊ” της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Pediatrics” της Ακαδημίας Παιδιατρικής, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, αναφέρουν ότι πολλές χιλιάδες παιδιά καταλήγουν κάθε χρόνο στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων εξαιτίας της χορήγησης υπερβολικής δόσης κάποιου φαρμάκου.
Σύμφωνα με τους παιδίατρους, γι’ αυτό ευθύνονται συχνά οι ίδιες οι φαρμακοβιομηχανίες που δεν βάζουν σαφείς οδηγίες έξω από το κουτί του φαρμάκου ή μέσα σε αυτό. Πολλές εταιρείες συνεχίζουν να γράφουν τις δόσεις σε κουταλάκια, παρόλο που γνωρίζουν ότι αυτή η οδηγία δεν είναι ούτε ασφαλής, ούτε ακριβής.
«Για να γίνει η όλη διαδικασία πιο αποτελεσματική, δεν πρέπει μόνο οι γονείς και οι οικογένειες να χορηγούν τα φάρμακα με μετρικές μονάδες, πρέπει επίσης οι εταιρείες και οι φαρμακοποιοί να κάνουν το ίδιο», τόνισε ο Πολ, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη πλέον να μην υπάρχουν μη μετρικές μονάδες (όπως τα κουταλάκια) στις οδηγίες των φαρμάκων.
Το ιδανικό, κατά τους Αμερικανούς παιδίατρους, θα ήταν τα φάρμακα να συνοδεύονται από κυπελλάκια ή σύριγγες, που φέρουν πάνω τους την κλίμακα των μετρικών μονάδων σε mL. Στην περίπτωση της σύριγγας, οι γονείς θα πρέπει να τη βάζουν στο πλαϊνό μέρος του στόματος του παιδιού και αργά να χορηγούν το φάρμακο, πράγμα που είναι και πιο εύκολο για το παιδί για να το καταπιεί. Αν υπάρχει κυπελλάκι μέσα στη συσκευασία του φαρμάκου, το σωστό θα ήταν ο γονιός, αφού μετρήσει τη σωστή δοσολογία, να χύσει μετά το φάρμακο μέσα σε μια σύριγγα.
onmed.gr - rodosalarm

Μια αργή, θανατηφόρα «βόμβα» στο τραπέζι μας

Επιδημιολογική μελέτη της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθηνάς Λινού στα Οινόφυτα, έφερε στην επιφάνεια ένα φοβερό μυστικό για το οποίο κανείς δε μιλάει εδώ και χρόνια.
Πατάτες, κρεμμύδια και καρότα που φθάνουν καθημερινά στο τραπέζι μας, κρύβουν θανατηφόρα δηλητήρια, μολυσμένα με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα που συχνά είναι 1000% πιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια.Περιοχές στον κάμπο των Θηβών και των Οινοφύτων που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες κρεμμυδιών, καρότων και πατάτας σε όλη την Ελλάδα, έχουν δηλητηριαστεί από τα νερά του ποταμού Ασωπού που δέχονται τα απόβλητα δεκάδων βιομηχανιών της περιοχής.Η επικινδυνότητα των προϊόντων της περιοχής Οινοφύτων προκύπτει και από μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας που παρουσιάστηκε στο 7ο Διεθνές Συνέδριο «Ημέρες Αναλυτικής Χημείας» στη Μυτιλήνη.Η μελετητική ομάδα (Χ. Κιρκίληης, Γ.Πασσιάς, Σ.Μηνιάδου – Μειμάρογλου, Ν.Θωμαϊδης και Γ.Ζαμπετάκης) αγόρασε και σύγκρινε τρόφιμα – βολβούς (καρότα, κρεμμύδια, πατάτες) από την Θήβα και τα Οινόφυτα με άλλα που έχουν παραχθεί σε περιοχές με μικρή ή καθόλου βιομηχανική δραστηριότητα.Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αγόρασε 13 παρτίδες παραγωγής από καθένα από τα παραπάνω τρία τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν στη Θήβα, από 13 σούπερ μάρκετ της Αθήνας και το κάθε ένα από αυτά αναλύθηκε3 φορές συγκρίθηκε με 2 δείγματα από «καθαρές» περιοχές κάθε ένα από τα οποία αναλύθηκε επίσης 3 φορές.
Η μελέτη φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία:Καρότα που παράχθηκαν στη Θήβα και αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ της Αθήνας, βρέθηκαν να έχουν έως και 700% νικέλιο παραπάνω από καρότα που παράχθηκαν σε μη βιομηχανικές περιοχές. Επίσης, ενώ στα καρότα από άλλες περιοχές το χρώμιο ήταν κατά μέσο όρο 20 μg/kg, στα καρότα Θήβας έφτασε μέχρι 76 μg/kg. Ακόμα, εντοπίστηκε μόλυβδος μέχρι και 43 μg/kg, ενώ ο μέσος όρος στα καρότα από άλλες περιοχές είναι 35 μg/kg.
Διπλάσιο είναι το κάδμιο στα καρότα Θήβας από τα καρότα άλλων περιοχών.
Κρεμμύδια που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 688 μg/kg νικελίου, ενώ ο μέσος όρος στα κρεμμύδια άλλων περιοχών είναι μόλις 57 μg/kg, δηλαδή 640% παραπάνω. Στα κρεμμύδια άλλων περιοχών το χρώμιο ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης. Παρόλα αυτά σε κρεμμύδια Θήβας βρέθηκε έως και 26 μg/kg.
Επίσης, ενώ στα κρεμμύδια άλλων περιοχών ο μόλυβδος είναι κατά μέσο όρο 24 μg/kg σε αυτά της Θήβας βρέθηκε έως και 72 μg/kg. Λίγο αυξημένες ήταν οι τιμές του καδμίου στα κρεμμύδια Θήβας σε σχέση με άλλες περιοχές.
Πατάτες που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 1.894 μg/kg νικελίου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 78 μg/kg, δηλαδή 926% πάνω! Κι εδώ το χρώμιο σε άλλες περιοχές ήταν κάτω από τα ανιχνεύσιμα όρια, αλλά στη Θήβα έφτασε μέχρι και 170 μg/kg. Δηλαδή 350% παραπάνω.
Βρέθηκε ακόμη στις πατάτες Θήβας έως 36 μg/kg μολύβδου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 18 μg/kg. Σε λογικά επίπεδα εντοπίστηκε κάδμιο.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα προκύπτει ότι τα καρότα, κρεμμύδια και πατάτες Θήβας είναι κατά υπερβολικό βαθμό επιβαρημένα με πολύ επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και κυρίως με νικέλιο, χρώμιο και κάδμιο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η επιμόλυνση αυτή οφείλεται στη ρύπανση του Ασωπού και του υπόγειου υδροφορέα της ευρύτερης περιοχής.
Το θέμα είναι πόσο επικίνδυνα είναι τα επίπεδα νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα αυτά για τον ανθρώπινο οργανισμό.Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αν λάβουμε υπόψη την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη νικελίου για παιδιά που είναι 300 μg την ημέρα, τότε από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι αρκούν λίγα γραμμάρια καρότου, κρεμμυδιού και πατάτας Θήβας για να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία ενός παιδιού!
newsitamea
_________________________________________


Ένα βήμα πιο κοντά, στη θεραπεία του διαβήτη, τύπου 1
Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1 βρίσκονται επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη χρησιμοποιώντας δερματικά κύτταρα.
Η καινοτομία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των Ινστιτούτων Gladstone σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, με τη χρήση μιας τεχνικής που τους βοήθησε να προγραμματίσουν εκ νέου τα δερματικά κύτταρα που είχαν αφαιρέσει από ποντίκια.
Τα κύτταρα αυτά ονομάζονται ινοβλάστες και με τη χρήση ενός κοκτέιλ χημικών ουσιών επανήλθαν σε μια κατάσταση που μοιάζει με εκείνη των πρώιμων ενδοδερμικών κυττάρων. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες τα εισήγαγαν με έγχυση στον οργανισμό ποντικιών που παρουσίαζαν συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 και διαπίστωσαν ότι τα σάκχαρα στο αίμα τους επέστρεψαν σε φυσιολογικά επίπεδα, αφού τα κύτταρα είχαν μετατραπεί σε παγκρεατικά β-κύτταρα, τα οποία αποτελούν το «εργοστάσιο ινσουλίνης» του οργανισμού.
Η επιτυχία των επιστημόνων είναι μεγάλη, καθώς κατάφεραν να ξεπεράσουν ένα εμπόδιο που υπάρχει στη δημιουργία παγκρεατικών κυττάρων σε μεγάλη ποσότητα και αυτό είναι το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα κύτταρα παρουσιάζουν μικρή αναγεννητική ικανότητα, επειδή όταν ωριμάζουν είναι δύσκολο να αυξηθούν.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής Σενγκ Ντινγκ, «η δύναμη της αναγεννητικής ιατρικής έγκειται στο ότι μπορεί να παρέχει μια αστείρευτη πηγή λειτουργικών β-κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να εγχυθούν στον ασθενή».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι παλαιότερες προσπάθειες για την αναπλήρωση των χαμένων παγκρεατικών β-κυττάρων με τη χρήση βλαστοκυττάρων είχαν μάλλον απογοητευτικά αποτελέσματα, ενώ η νέα εξέλιξη αναμένεται να οδηγήσει σε μια θεραπεία που θα βάλει τέλος στις καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης που αναγκάζονται να κάνουν οι ασθενείς.
________________________________________________________________________________

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ;
Ο Ιπποκράτης ήταν αυτός που έδωσε στην πάθηση του καρκίνου το όνομα της.Παρομοίασε τον όγκο με την εικόνα του κάβουρα(καρκίνου). Πολύ αργότερα, ο Valsalva, το 1704 υποστήριξε ότι αρχικαά ο καρκίνος ήταν ένα τοπικό φαινόμενο που μπορούσε να αφαιρεθεί χειρουργικά ενώ σε πιο προχωρημένο στάδιο ο καρκίνος μπορούσε μέσω των λεμφαγγείων να μεταφερθεί αλλού στο σώμα.
Ο καρκίνος είναι μια πάθηση η οποία μπορεί να προσβάλλει κάθε ιστό και όργανο του σώματος. Ο όρος αναφέρεται σε περίπου 150-200 διαφορετικές παθήσεις ωστόσο έχουν 2 κοινά χαρακτηριστικά στοιχεία: την απεριόριστη αύξηση των κυττάρων και τις δυσλειτουργίες τις οποίες προξενεί αυτή.
Φυσιολογικά, τα κύτταρα ενός οργανισμού αναπτύσσονται με έναν συγκεκριμένο ρυθμό έτσι ώστε να αντικαθιστούν αυτά που πεθαίνουν. Σε αρκετές όμως περιπτώσεις ο οργανισμός μπορεί να παράγει περισσότερα κύτταρα από εκείνα που πραγματικά χρειάζεται. Η συγκέντρωση αυτών των παραπάνω κυττάρων έχει σαν αποτέλεσμα την διμιουργία όγκων. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι συνήθως αβλαβείς. Για να γίνει ένας όγκος επικύνδινος πρέπει τα κύτταρα που τον αποτελούν να εισβάλλουν σε ιστούς και να μεταφερθούν σε άλλα μέρη του σώματος.
Καρκίνος
Κάθε κατηγορία κυττάρων αναπτύσσεται,ζει και διαιρείται βάσει ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.Η διαίρεση παρεκκλίνει από τον κανόνα όταν ο αμυντικός μηχανισμός του κυττάρου αισθάνεται ότι κινδυνεύει η ύπαρξη του. Η εντολή για τη διαίρεση δίνεται από τους αυξητικούς παράγοντες οι οποίοι βρίσκονται στην κυτταρική μεμβράνη. Αυτά δεν ήταν γνωστά όταν ξεκίνησε πριν 50 περίπου χρόνια η ισχυρά τοξική θεραπεία με ραδιενεργά ισότοπακαι αργότερα με χημειοθεραπευτικά μέσα.
Η ιατρική επιστήμη θεώρησε αρχικά ότι το πρόβλημα του καρκίνου βρίσκεται στον πυρήνα του κυττάρου, αλλά αυτό δεν ήταν ορθό. Το πρόβλημα του καρκίνου εντοπίζεται στις κυτταρικές μεμβράνες όπου βρίσκονται οι αυξητικοί παράγοντες, και έξω από αυτές. Το στρες, η κακή αιμάτωση, και οι τοξίνες, αναγκάζουν τα κύτταρα να διαιρεθούννωρίτερα και έτσι δημιουργούνται οι όγκοι. Συνεπώς μια θεραπεία για να αντιμετωπίσει σωστά το πρόβληματου καρκίνου θα πρέπει να προασπίζει τις μεμβράνες των κυττάρων και την γενική άμυνα όλου του οργανισμού.
Ο καρκίνος δεν είναι ένα τοπικό πρόβλημα αλλά μια γενικευμένη κατάσταση, τόσο σωματική όσο και ψυχική. Πρέπει να γίνει σαφές ότι οκαρκίνος οφείλεται στην κακή αιμάτωση των κυττάρων και έχει σχέση με ψυχολογικούς παράγοντες, την διατροφή και τον αρνητικό τρόπο ζωής. Μια θερπεία λοιπόν, για να είναι αποτελεσματική πρέπει να λαμβάνει υπόψη της όλους τους παραπάνω παράγοντες.
Η σημερινή αντιμετώπιση του καρκίνου είναι ατελής. Η θεραπευτική αντιμετώπιση πρέπει να είναι ολιστική, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είναι σφαιρική, πολύπλευρη και σύνθετη.
Οι παράγοντες που έχουν συσχετισθεί με την αιτιολογία και την ανάπτυξη του καρκίνου είναι πολλοί. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι παράγοντες αυτοί διότι η αποφυγή τους οποτεδήποτε είναι δυνατό, συμβάλλει σε μια σημαντική μείωση του κινδύνου για τον καθένα μας να προσβληθεί από καρκίνο. Οι κυριότεροι παράγοντες που παίζουν αιτιολλογικό ρόλο στη γένεση του καρκίνου είναι οι ακόλουθοι:
Το οικογενειακό ιστορικό
Ένα από τα βασικά ερωτήματα που απασχολεί τους γιατρούς είναι γιατί ορισμένοι καρκίνοι έχουν τάση να εμφανίζουν περισσότερο μέσα σε ορισμένες οικογένειες. Οι στενοί συγγενείς κάποιου που εκδήλωσε ορισμένους τύπους καρκίνου, έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν οι ίδιοι από εκείνο τον καρκίνο ή από άλλους.
Στις οικογενειακές καταστάσεις που υπάρχουν αυξημένα περιστατικά καρκίνου, πιθανότατα υπάρχει ένα γενετικό υπόβαθρο. Παράλληλα όμως πρέπει να ληφθεί υπ’όψη το γεγονός ότι τα μέλη μιας οικογένειας μπορεί να υποβάλλονται στους ίδιους κακρινογόνους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Άτομα τα οποία έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού, της ωοθήκης, του προστάτη θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κάνουν τα ανιχνευτικά τεστ που τους συστήνει για κάθε περίπτωση ο γιατρός τους.
Η καθιστική ζωή
Έχει υπολογιστεί ότι το 32% των καρκίνων του παχέος εντέρου μπορεί να έχει σχέση με την καθιστική ζωή. Οι επιδημιολογικές έρευνες έχοθν δείξει ότι τα άτομα που εξασκούνται τακτικά έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου και του μαστού.
Μια από τις πιθανές εξηγήσεις της προληπτικής δράσης της σωματικής εξάσκησης εναντίον του καρκίνου του εντέρου είναι το γεγονός ότι η εξάσκηση και η γυμναστική αυξάνουν τον περισταλτισμό του εντέρου. Ο περισταλτισμός προωθεί γρηγορότερα το περιεχόμενο του εντέρου και των κοπράνων προς τα έξω. Έτσι μειώνεται ο χρόνος επαφής των κυττάρων του παχέος εντέρου με τις καρκινογόνες ουσίες που πιθανόν να περιέχονται μέσα στο εντερικό περιεχόμανο.
Αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ σε μικρές ποσότητες δεν είναι βλαβερή για την υγεία. Η υπερβολική κατανάλωση και κατάχρηση όμως έχουν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, του οισοφάγου, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του μαστού και του ήπατος.
Η βλαβερή επίδραση του αλκοόλ αυξάνεται σημαντικά όταν υπάρχει ταυτόχρονα κάπνισμα. Η συνέργια αλκοόλ και καπνίσματος αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου.
Σε περίπτωση που αρέσει σε κάποιον να πίνει τότε είναι σημαντικό να πίνει μικρές έως μέτριες ποσότητες. Στους άνδρες αυτό σημαίνει 1έως 2 ποτά την ημέρα ενώ για τις γυναίκες μέχρι 1 ποτό την ημέρα.
Μολύνσεις από ιούς και άλλους μικροβιακούς παράγοντες
Ένας σημαντικός αριθμός μικροβιακών παραγόντων έχουν αιτιολογική σχέση με ορισμένους τύπους καρκίνων. Οι παράγοντες αυτοί ανήκουν στις οικογένειες των ιών, των βακτηριδίων, των παρασίτων. Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων είναι η αιτία για τους περισσότερους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας. Οι ιοί της ηπατίτιδας B και C μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στο συκώτι. Ο ιόςHIV που προκαλεί το AIDS ευνοεί την ανάπτυξη λεμφωμάτων και σαρκωμάτων.
Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, που είναι βακτηρίδιο που προκαλεί έλκος στο πεπτικό σύστημα έχει συσχετισθεί με τον καρκίνο του στομαχιού.
Απλά προληπτικά μέτρα όπως ο εμβολιασμός εναντίον της ηπατίτιδας B και η χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή (πρόληψη μετάδοσης του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων και του ιού του AIDS), μπορούν να μας προστατέψουν από επικίνδυνους καρκίνους.
Διατροφή
Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε όταν καθόμαστε στο τραπέζι για να φάμε, καθορίζουν ουσιαστικά τις πιθανότητές μας να προσβληθούμε ή όχι από καρκίνο.
Το τι τρώμε, το περιεχόμενό τους και ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάζουμε ή μαγειρεύουμε παίζουν σημαντικό ρόλο.
Το κρέας το οποίο ψήνεται στη σχάρα ή στα κάρβουνα εμπεριέχει περισσότερους κινδύνους για καρκίνο παρά το κρέας που γίνεται ψητό στο φούρνο ή βραστό.
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να περιέχουν χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή και συντήρησή τους όπως οι νιτροσαμίνες που σχετίζονται με την πρόκληση ορισμένων καρκίνων όπως ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης. Η διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λίπη τα οποία είναι ζωικής προέλευσης, συσχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόκληση καρκίνων όπως αυόν του παχέος εντέρου σε σύγκριση με τη διατροφή που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λίπη.
Το αλκοόλ μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη καρκίνων της στοματικής κοιλότητας και του λάρυγγα διότι προκαλεί άμεσες βλάβες σε κύταρα των οργάνων αυτών. Επίσης έμμεσα λόγω του μεταβολισμού του, μπορεί να ευνοήσει καρκινογένεση των ιστών του ήπατος και του μαστού.
Ο κίνδυνος για καρκίνο μπορεί να αυξηθεί είτε διότι έχουμε κάποια πράγματα στη διατροφή μας είτε διότι κάποια άλλα απουσιάζουν από αυτή ή δεν υπάρχουν στο βαθμό που θα έπρεπε. Τα φυτοχημικά θρεπτικά συστατικά που περιέχονται μέσα στα φρούτα και στα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και άλλα τρόφιμα που προέρχονται από το φυτικό βασίλειο,μειώνουν τον κίνδυνό μας για καρκίνο.
Περιβαλλοντικοί παράγοντες
Πολλοί περιβαλλοντικοί παράγοντες ευθύνονται για την πρόκληση καρκίνου.
Ο αμίαντος που χρησημοποιήθηκε ευρέως για σκοπούς απομόνωσης στις περασμένες δεκαετίες, έχει συσχετισθεί τουλάχιστον με δύο είδη καρκίνων του πνεύμονα. Παράλληλα παρατηρήθηκε ότι η έκθεση στον αμίαντο όταν συνοδεύεται και από κάπνισμα τότε οι πιθανότητες καρκίνου αυξάνονται κατά 90 φορές.
Οι αρωματικές αμίνες που χρησιμοποιούνται σε ορισμένες βιομηχανίες, είναι αιία καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Το βενζένιο που χρησιμοποιείται σε βερνίκια και γόμες, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για λευχαιμία.
Κάπνισμα
Το κάπνισμα θεωρείται ότι παίζει ρόλο σε περίπου 25%-35% των θανάτων λόγω καρκίνου. Ευθύνεται για το 90% των θανάτων λόγω καρκίνου του πνεύμονα.
Υπάρχουν πολλοί άλλοι καρκίνοι που προκαλούνται από το κάπνισμα : Καρκίνος στοματικής κοιλότητας, λάρυγγα, οισοφάγου, ουροδόχου κύστης.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι 50% των ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης, είναι ή ήταν καπνιστές.
Έκθεση στον ήλιο
Η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου είναι υπεύθυνη για σχεδόν όλες τις περιπτώσεις των βασικοκυτταρικών και ακνθοκυτταρικών καρκίνων του δέρματος. Επίσης η ίδια ακτινοβολία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα κακοήθη μελανώματα.
Η αποφυγή της ηλιακής ακτινοβολίας, οι αντι-ηλιακές κρέμες με παράγοντα προστασίας πάνω από 15, τα προστατευτικά ρούχα και καπέλα, η αποφυγή του τεχνητού μαυρίσματος με λάμπες, τα ματογυάλια που φιλτράρουν τις υπεριώδεις ακτίνες, αποτελούν αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης εναντίον των καρκίνων του δέρματος.
Ο καρκίνος εμφανίζεται με ποικίλες μορφές και προσβάλλει ποικίλλα όργανα. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες μορφές είναι οι εξής:
· Καρκίνος του πνεύμονα
· Καρκίνος του εντέρου
· Καρκίνος του ήπατος
· Καρκίνος στις ωοθήκες
· Καρκίνος της ουροδόχου κύστης
· Καρκίνος στομάχου
· Καρκίνος οισοφάγου
· Καρκίνος της μήτρας
· Καρκίνος του δέρματος
· Καρκίνος εγκεφάλου
· Καρκίνος του μαστού
· Καρκίνος του νεφρού
· Καρκίνος του προστάτη
· Καρκίνος των οστών
· Λευχαιμία
· Μαλένωμα
· Καρκίνος του μυελού των οστών
· Παγκρεατικός καρκίνος... κ.λ.π.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ
Στην Ελλαδα, ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο στους ανδρες και τον δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο στις γυναίκες. Κάθε χρόνο περισσότερο από 3.000 άτομα προσβάλλονται από καρκίνο του πνεύμονα. Η συχνότητά του αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό λόγω της αύξησης των καπνιστών τις τελευταίες δεκαετίες.
Το κάπνισμα αποτελεί τον κυριότερο αιτιολογικό παράγοντα του καρκίνου του πνεύμονα. Άλλοι αιτιολογικοί παράγοντες με μικρότερη αριθμητική σημασία είναι η ιονίζουσα ακτινοβολία, ορισμένοι πολυκυκλικοί υδρογονάνθρακες, ο αμίαντος, το αρσενικό και διάφορα μέταλλα (χρώμιο, νικέλιο κλπ)-που όμως η έκθεση σε αυτούς έχει συνήθως επαγγελματικό χαρακτήρα (επαγγελματικοί καρκίνοι).

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι 10 φορές συχνότερος στους καπνιστές απ’ ό,τι στους μη-καπνιστές. Ο κίνδυνος αυξάνει όσο αυξάνει η ποσότητα και η διάρκεια του καπνίσματος και όσο μικρότερη είναι η ηλικία έναρξης, ενώ ελαττώνεται με τη διακοπή του καπνίσματος. Επίσης, η καθημερινή έκθεση των μη-καπνιστών επί πολλά χρόνια στο κάπνισμα άλλων φαίνεται ότι επηρεάζει την αναπνευστική λειτουργία και αυξάνει την πιθανότητα προσβολής από καρκίνο του πνεύμονα.
Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να προληφθεί. Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του πνεύμονα οφείλονται στο κάπνισμα. Έτσι έχει μεγάλη σημασία ιδίως για τους νέους να μην αρχίσουν το κάπνισμα, εκθέτοντας έτσι τον οργανισμό τους σε ένα παράγοντα με σημαντικές βλαπτικές επιδράσεις για την υγεία τους. Επίσης είναι πολύ σημαντικό οι καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ
Οι περισσότεροι όγκοι είναι καλοήθεις. Σε μερικές όμως σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι κακοήθεις.
Ο καρκίνος των οστών μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Παράλληλα διάφοροι καρκίνοι που αναπτύσσονται σε άλλα όργανα ή ιστούς του σώματος έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μεταστάσεις στα οστά.
Οι λόγοι για τους οποίους δημιουργείται ένας όγκος στα οστά δεν είναι γνωστοί με ακρίβεια. Ο όγκος σχηματίζεται όταν μια ομάδα από κύτταρα αρχίζουν και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Σαν αποτέλεσμα το κόκαλο αδυνατίζει και μπορεί να πάθει πιο εύκολα κατάγματα.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τον πόνο που συχνά τη νύκτα χειροτερεύει. Υπάρχουν και όγκοι που δε συνοδεύονται από πόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατόν να υπάρχει γενικευμένη αδυναμία του ασθενούς και κούραση.
Σε αριθμό περιπτώσεων οι όγκοι των οστών προκαλούν μείωση των λειτουργικών ικανοτήτων μιας άρθρωσης ή γενικά του ασθενούς και συνοδεύεται από μειονεξίες. Επίσης ο καρκίνος των οστών είναι δυνατόν να προκαλέσει θάνατο.
Ο καρκίνος των οστών και των αρθρώσεων, προσβάλλει συχνότερα τους άνδρες παρά τις γυναίκες. Ορισμένες μορφές καρκίνου των οστών είναι συχνότερες στους εφήβους.
ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ:
Οστεωσάρκωμα: Είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου των οστών. Συνήθως προσβάλλει παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες, στις ηλικίες από 10 εως 25 ετών. Εντοπίζεται στα οστά γύρω από το γόνατο, στο μηρό, στην κνήμη, στο βραχίονα και σε άλλα οστά του σώματος. Στους ηλικιωμένους μπορεί να παρουσιαστεί σε συσχετισμό με την ασθένεια του Paget.
Χονδροσάρκωμα: Αναπτύσσεται στους χόνδρους και προσβάλλει κυρίως ενήλικες από 50 εώς 60 ετών. Εντοπίζεται στο άνω μέρος της κνήμης, στη λεκάνη και στον ώμο.
Το σάρκωμα του Ewing’s: Ο καρκίνος αυτός προσβάλλει παιδιά και εφήβους. Εκδηλώνεται συνήθωςστις ηλικίες μεταξύ 10 και 20 ετών. Είναι πιθανόν ο καρκίνος αυτός να αρχίζει από ανώριμα κύτταρα του μυελού των οστών. Εντοπίζεται συνήθως στο άνω μέρος της κνήμης, στο βραχίονα, στις πλευρές και στη λεκάνη.
Η εμφάνιση ενός όγκου στα οστά επιβάλλει την εξέταση από τον γιατρό. Το ιστορικό της εμφάνισης της μάζας όπως επίσης και το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό του ασθενούς δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τον προσδιορισμό του είδους του συγκεκριμένου όγκου.
Η κλινική εξέταση θα συμπληρωθεί από απεικονιστικές εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Οι αναλύσεις αίματος και ούρων μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες σε σχέση με μια γενικευμένη νόσο που έχει επηρεάσει και τα οστά. Επίσης μπορεί να δώσει ενδείξεις κατά πόσο ο καρκίνος των οστών έχει επηρεάσει άλλα συστήματα του οργανισμού.
Η βιοψία είναι η εξέταση που είναι καθοριστική για τη διάγνωση. Κατά τη βιοψία λαμβάνονται μικρά τεμάχια από τον όγκο. Αυτό μπορεί να γίνει με βελόνα ή με χειρουργική επέμβαση.
Η ιστολογική εξέταση του δείγματος της βιοψίας, επιτρέπει την αναγνώριση του είδους του συγκεκριμένου όγκου. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που παρουσιάζονται δυσκολίες στην κατάταξη των όγκων των οστών και για το λόγο αυτό συχνά χρειάζονται και δεύτερες γνώμες από άλλα εξειδικευμένα κέντρα.
Η αντιμετώπιση του καρκίνου των οστών χρειάζεται μια ομάδα από ειδικούς γιατρούς. Η συνεργασία μεταξύ του ογκολόγου, του ακτινολόγου, του χειρούργου και του ορθοπεδικού είναι απαραίτητη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον ασθενή. Ο στόχος της θεραπείας είναι η ίαση από τον καρκίνο, η διατήρηση των σωματικών ικανοτήτων, η αποφυγή ακρωτηριασμών και η διατήρηση μιας καλής ποιότητας ζωής του ασθενούς.
Η αντιμετώπιση είναι διαφορετική εάν πρόκειται για έναν όγκο που είναι εντοπισμένος. Στις περιπτώσεις που έχει παρουσιάσει μεταστάσεις η αντιμετώπιση είναι δυσκολότερη.
Το θεραπευτικό οπλοστάσιο περιλαμβάνει τις ακόλουθες μεθόδους:
Χειρουργική επέμβαση: Η αφαίρεση του όγκου και όλων των καρκινικών κυττάρων είναι ο πρωταρχικός στόχος της χειρουργικής επέμβασης. Η επέμβαση αυτή είναι προτιμότερο να γίνεται από εξειδικευμένους χειρούργους στον τομέα αυτό.
Οι ακροτηριασμοί σήμερα είναι δυνατόν να αποφευχθούν στις περισσότερες περιπτώσεις. Η συντηρητική προσέγγιση συνδυάζεται με την τοποθέτηση μεταλλικών ή βιολογικών οστικών προσθέσεων.
Χημειοθεραπεία: Χρησιμοποιείται για την εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων τα οποία βρίσκονται στον πρωτογενή όγκο ή σε άλλα μέρη του σώματος. Συχνά δίνεται χημειοθεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση για να μειωθεί το μέγεθος του όγκου και για να καταπολεμηθούν καρκινικά κύτταρα που έχουν μετακινηθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Η χημειοθεραπεία που δίνεται πριν μπορεί να συνεχιστεί και μετά από τη χειρουργική επέμβαση.
Ακτινοθεραπεία: Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται στους όγκους που είναι ευαίσθητοι σε ψηλές δόσεις ακτινοβολίας.
Μετά το πέρας της θεραπείας για όγκο των οστών επιβάλλεται τακτική παρακολούθηση. Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος υποτροπής της ασθένειας είναι σημαντικό να ανιχνευθεί έγκαιρα η επανεμφάνιση του όγκου είτε στην πρωτογενή εστία ή κάπου αλλού στο σώμα ( πνεύμονες, οστά ).
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Όπως αναφέραμε, όσο πιο έγκαιρη είναι η διάγνωση τόσο μεγαλύτερες είναι οι ελπίδες των καρκινοπαθών για επιβίωση. Οπωσδήποτε μεγάλο ρόλο παίζει και η εντόπιση καθώς και το είδος του καρκίνου. Η εφαρμοζόμενη σήμερα θεραπεία είναι τριπλή και σχεδόν πάντα γίνεται συνδυασμός των μεθόδων αυτών, για την επιτυχία καλύτερου αποτελέσματος. Διακρίνουμε:
1. Χειρουργική θεραπεία: Συνίσταται σε ευρεία εκτομή του καρκίνου μαζί με τους γύρω υγιείς ιστούς, με σύγχρονη αφαίρεση και των παρακείμενων λεμφαδένων. Συχνά συνδυάζονται με ακτινοθεραπεία.
2. Ακτινοθεραπεία: Χρησιμοποιεί ακτίνες Ρέντεγκεν, ράδιου, ραδιοϊσόποσο κοβαλτίου, καίσιου, φίδιου, κ.λ.π. Συχνά επίσης γίνεται πρόσληψη ραδιοϊσοτόπων από το στόμα, η χορήγησή τους με ενέσεις ή ακόμα έγχυσή τους σε διάφορες κοιλότητες του σώματος.
3. Χημειοθεραπεία: Περιλαμβάνει τη χορήγηση διαφόρων κυτταροστατικών φαρμάκων, όπως είναι ο αζωθυπερίτης, η ουρεθάνη κ.ά., ορμονών, όπως είναι τα οιστρογόνα, τα ανδρογόνα, τα κορτικοστεροειδή κ.λ.π. και ανταγωνιστών του υλικού οξέος και των πουρίνων, όπως είναι η αμινοπτερίνη, η 6-μερκαπτοπουρίνη κ.ά.
polichn.thess.sch.gr/
______________________________________________________________________________
Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος δημιουργεί η εφαρμογή μιας πρωτοπόρου επαναστατικής χειρουργικής τεχνικής!!! 
Η εφαρμογή της τεχνικής αυτής δίνει την δυνατότητα να αφαιρούνται , σε ορισμένους ασθενείς, οι μέχρι σήμερα «ανεγχείρητοι καρκινικοί όγκοι» και να επιμηκύνεται το προσδόκιμο επιβίωσης τους !!!
Μάλιστα η νέα επαναστατική χειρουργική τεχνική, η οποία εφαρμοζόταν μόλις μόνο σε δέκα κέντρα του εξωτερικού (επτά στην Αμερική και τρία στην Ευρώπη), τώρα εφαρμόζεται και στην χώρα μας από Έλληνα χειρουργό!!!
«Πράγματι εφαρμόζουμε τη νέα χειρουργική τεχνική και στην Ελλάδα με άριστα αποτελέσματα» τονίζει ο επίκουρος καθηγητής χειρουργικής, Mayo Clinic κ Γρηγόρης Τσιώτος.
Όπως εξηγεί ο διαπρεπής Έλληνας επιστήμονας, με οκταετή θητεία στην παγκοσμίου φήμης αμερικανική κλινική Mayo Clinic, μέχρι πριν από μερικά χρόνια ο καρκίνος του παγκρέατος που επεκτείνεται στην πυλαία φλέβα, εθεωρείτο μη χειρουργήσιμος. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα σε παγκόσμιο επίπεδο εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς να πεθαίνουν κάθε χρόνο χωρίς να έχουν χειρουργηθεί. Η νέα επαναστατική χειρουργική τεχνική άνοιξε τον δρόμο με αποτέλεσμα σήμερα πολλοί όγκοι στο πάγκρεας, που εθεωρούντο από πολλούς χειρουργούς «ανεγχείρητοι», να είναι πλέον εγχειρήσιμοι.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, εφαρμογής της επαναστατικής χειρουργικής τεχνικής, είναι μια πρόσφατη περίπτωση 65χρόνου Έλληνα που είχε διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος, ο οποίος διηθούσε την πυλαία φλέβα, όπως φάνηκε στην αξονική και μαγνητική τομογραφία.
Ο ασθενής αυτός με τις εξετάσεις του περιπλανήθηκε σε πολλά νοσοκομεία και χειρουργικές κλινικές, αλλά όλοι οι χειρουργοί θεωρούσαν τον όγκο του ανεγχείρητο.
« Πράγματι μέχρι και σήμερα , όταν ο όγκος έχει κάνει διήθηση την πυλαία φλέβα ή την άνω μεσεντέριο φλέβα, γενικά οι χειρουργοί τόσο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό θεωρούν την περίπτωση ανεγχείρητη» τονίζει ο κ Τσιώτος και συμπληρώνει « Η διήθηση της πυλαίας φλέβας είναι ο συχνότερος λόγος για τον οποίο οι όγκοι του παγκρέατος κρίνονται ανεγχείρητοι».
Στην περίπτωση του 65χρονου Έλληνα ασθενή ο κ Τσιώτος και η ομάδα του αφαίρεσε την κεφαλή του παγκρέατος (εγχείρηση Whipple) μαζί με το διηθημένο τμήμα της πυλαίας φλέβας. Στη συνέχεια όπως εξήγησε, αντικατέστησε την πυλαία φλέβα με άλλη φλέβα του ίδιου του ασθενή. Έτσι, ο καρκίνος αφαιρέθηκε ολοσχερώς, και ο ασθενής έγινε ελεύθερος της νόσου.
ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Την επαναστατική χειρουργική τεχνική ο κ Τσιώτος και η ομάδα του έχουν εφαρμόσει μέχρι σήμερα σε 14 ασθενείς στην Ελλάδα με άριστα αποτελέσματα.
«Η εφαρμογή της επαναστατικής τεχνικής, όπως τονίζει ο διαπρεπής χειρουργός, και η αφαίρεση της διηθημένης από παγκρεατικό καρκίνο πυλαίας φλέβας είναι μία πολύ δύσκολη και απαιτητική εγχείρηση, με πάρα πολλές σημαντικότατες τεχνικές λεπτομέρειες. Για τους λόγους αυτούς άλλωστε εφαρμόζεται μόνον από πολύ λίγους χειρουργούς παγκοσμίως. Αξίζει όμως να εφαρμόζεται γιατί δημιουργεί την κρισιμότατη διαφορά μεταξύ απαλλαγής ή όχι από έναν θανατηφόρο κακοήθη όγκο».
Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα η εφαρμογή της τεχνικής αυτής επιμηκύνει το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο στο πάγκρεας μέχρι και τρία χρόνια.
«Οι ασθενείς που προσβάλλονται από καρκίνο στο πάγκρεας έχουν μέση επιβίωση περίπου τρείς μήνες. Με την τεχνική αυτή, αφαιρώντας τους όγκους, τοποθετούμε τον ασθενή σε άλλη ομάδα πρόγνωσης, δηλαδή μπορεί να έχει ένα προσδόκιμο επιβίωσης μέχρι τρία χρόνια» καταλήγει ο κ Τσιώτος. Με την νέα τεχνική το χειρουργείο διαρκεί 6-8 ώρες, ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο 10-12 ημέρες, ενώ επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες ένα μήνα μετά την επέμβαση. Υπάρχουν μετεγχειρητικές επιπλοκές σε ποσοστό 10-20%.
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ
Η συχνότητα είναι ένα κρούσμα καρκίνου του παγκρέατος σε κάθε 30000 άτομα στον πληθυσμό. Η νόσος χτυπά αδιάκριτα άνδρες και γυναίκες με την ίδια αναλογία μετά την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο πεθαίνουν από καρκίνο στο πάγκρεας περίπου 500 άτομα, ενώ οι εγχειρήσεις που γίνονται για την αντιμετώπιση του είναι πολύ λίγες για δύο λόγους: Πρώτον διότι συνήθως στο 70% των περιπτώσεων οι ασθενείς διαγιγνώσκονται πολύ αργά, όταν έχουν πολλές ηπατικές μεταστάσεις, και δεύτερον διότι οι χειρουργοί που έχουν ΕΙΔΙΚΗ εκπαίδευση και εμμπειρία στην χειρουργική του παγκρέατος είναι ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ.
__________________________________
6 +1 τρόποι για να ρίξετε τη χοληστερίνη
Όσο πολύτιμη είναι για τον οργανισμό σας όταν βρίσκεται σε φυσιολογικά όρια, τόσο επιζήμια γίνεται όταν τα επίπεδά της αυξάνονται πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε την υγεία της καρδιάς σας...
1. Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή, εμπλουτισμένη με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, σαλάτες, ελαιόλαδο, ψητά ψάρια (σολομόςκαι σκουμπρί με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα). Περιορίστε την κατανάλωση τροφών όπως το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά (προτιμήστε κοτόπουλο, γαλοπούλα, αλλαντικά χαμηλά σε λιπαρά) καθώς και τα γλυκά που περιέχουν κρέμα γάλακτος, βούτυρο, σαντιγί.
2. Αποφύγετε τις «διατροφικές βόμβες» κορεσμένων λιπαρών και χοληστερίνης. Ιδού μερικές: πλήρες γάλα και πλήρες γιαούρτι, παχιά τυριά, βούτυρο, κρέμα γάλακτος. Μειώστε την κατανάλωση σε κόκκινα κρέατα, όπως μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, καθώς επίσης και εντόσθια, όπως συκώτι, μυαλά κλπ. Καλό είναι να ελέγχετε την κατανάλωση θαλασσινών, με την επιφύλαξη, ότι περιέχουν ωφέλιμα, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που μπορούν τελικά να συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης.
3. Μαγειρέψτε υγιεινά. Όσο σημαντική είναι η μείωση των λιπαρών τροφών, άλλο τόσο σημαντική είναι και η παρασκευή τους. Αφαιρέστε το ορατό λίπος από το κρέας, (έχει διαπιστωθεί από έρευνες ότι μπορεί να χάσει έως και το 43% της χοληστερίνης του και το 12-87% του κορεσμένου λίπους του), περιορίστε το τηγάνισμα και προτιμήστε το βράσιμο στον ατμό ή το ψήσιμο στο φούρνο.
4. Μείνετε στο βάρος σας. Διατηρήστε το σωματικό σας βάρος στα φυσιολογικά του επίπεδα, αναλογικά με το ύψος σας. Το υπερβολικό βάρος αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
5. Κρατάτε… αναλογίες. Προσπαθήστε να διατηρείτε τις διαστάσεις της μέσης σας στις εξής αναλογίες: 94 εκατοστά για τους άντρες και 80 εκατοστά για τις γυναίκες
6. Γυμναστείτε. Εντάξτε στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα την αγαπημένη σας σωματική δραστηριότητα. Προσπαθήστε να γυμνάζεστε έστω 20 λεπτά την ημέρα, 4 με 5 φορές την εβδομάδα.
7. Κόψτε το κάπνισμα. Χωρίς πολλά λόγια.
omorfamystika

_____________________________________
Το απόλυτο φάρμακο, για τις καρδιοπάθειες
«Στα 35 χρόνια που ασκώ την ιατρική δεν έχω χάσει ούτε έναν ασθενή από καρδιακή προσβολή!» Αυτή είναι μια εκπληκτική δήλωση, αλλά ο Dr. John Christopher την κάνει με εμπιστοσύνη σε αυτό που λέει. “..Εάν ακόμη αναπνέουν τους δίνω ένα φλιτζάνι τσάι από cayenne (ένα κουταλάκι του γλυκού σε καυτό νερό), και μέσα σε λίγα λεπτά ξαναγυρίζουν στην ζωή !”
Cayenne (Καγιέν, πιπεριές τσίλι) η Καυτή Πιπεριά.
Το cayenne είναι ένας από τους πιο ταχείς δραστικούς ενισχυτές για την καρδιά και αυτό διότι τροφοδοτεί την καρδιά άμεσα. Να πως δουλεύει: Το cayenne διατηρεί την καλή λειτουργία του ...Ένας μπλοκαρισμένος “ποταμός της ζωής” οδηγεί σε στενώσεις που προκαλούν έλλειψη οξυγόνου, πράγμα το οποίο οδηγεί σε οργανική δυσλειτουργία, αρρώστιες και σε σοβαρές περιπτώσεις καρδιακή προσβολή.
Το πιπέρι cayenne λειτουργεί σαν αποφρακτικό που διαπερνά τα μπλοκαρίσματα, προσφέροντας οξυγονωμένο αίμα στα άρρωστα όργανα πολύ γρηγορότερα από οποιοδήποτε φάρμακο ή βότανο.
Αλλά αυτά δεν είναι μόνο αυτά, το cayenne έχει πολλά πλεονεκτήματα υγείας: Το cayenne λαμβανόμενο εσωτερικά σαν τσάι θα σταματήσει την αιμορραγία – ακόμη και σε μια σοβαρή πληγή ή τραύμα από σφαίρα – στις περισσότερες περιπτώσεις μέχρι να μετρήσετε ως το 10.
Το cayenne έχει φυσικό ισχυρή εξισορροπητική επίδραση στην πίεση του αίματος. Όταν ενεργήσει στην κυκλοφορία του αίματος – πράγμα που το κάνει αμέσως – ρυθμίζει την πίεση του αίματος από την κορυφή του κεφαλιού σας μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σας. Έτσι μειώνεται η υψηλή πίεση.
Το cayenne είναι ένα άλλο ένα δώρο στην ανθρωπότητα.
Πάνω από 3.000 επιστημονικές μελέτες καταχωρημένες στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιατρικής υποστηρίζουν την χρήση του cayenne ότιπρολαμβάνει και θεραπεύει πολλές κοινές ασθένειες. Δεν είναι όλα τα πιπέρια cayenne το ίδιο! Κάθε μια από τις πολλές ποικιλίες έχει διαφορετική χρήση και επίπεδο θερμότητας.
Οι μονάδες θερμότητας ή βαθμοί “Scoville” καθορίζονται από την ποσότητα των χημικών στοιχείων που περιέχονται στο cayenne και τις ρητίνες του. Όσο υψηλότερο το επίπεδο, τόσο πιο καυτό είναι – και όσο πιο καυτό είναι, τόσο πιο ισχυρά θεραπευτικό είναι .
Το Cayenne ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Paprika
Οι μονάδες θερμότητας στα πιπέρια cayenne κυμαίνονται από 0 έως 300.000 μονάδες. Η Paprika εχει 0 μονάδες.
Τα πιπέρια Jalapeno έχουν μεταξύ 50.000 και 80.000 μονάδες. Τα πιπέρια Serrano περίπου 100.000 θερμικές μονάδες. Τα African Bird Peppers έχει κατά μέσο όρο 200.000 θερμικές μονάδες και τα Mexican habañeros είναι μεταξύ στις 250.000 και 300.000 θερμικές μονάδες.
Το Ultra-hot cayenne tincture (από πιπεριές βιολογικής γεωργίας) 300.000 θερμικών μονάδων επιδρά άμεσα στην πίεση σας, φέρνοντας νέο οξυγόνο στα ζωτικά όργανα του σώματος σας και ταυτόχρονα μεταφέρει τα τοξικά απόβλητα από τις ίδιες περιοχές ώστε να αποβληθούν από τον οργανισμό με μεγαλύτερη ευκολία!!!
Είναι πράγματι όπως τα λέει ο καθηγητής. Αν θέλετε να έχετε αποδείξεις απλά δοκιμάστε το, είναι πάμφθηνο αλλά καυτό. Επιλέξτε βιολογικό Cayenne και αρχίστε να το χρησιμοποιείτε από μικρές δόσεις που σιγά σιγά να αυξάνονται.
Επιπτώσεις του Cayenne Pepper Στα Έλκη : Το πιπέρι cayenne είναι μέλος της οικογένειας Capsicum των λαχανικών, που είναι ευρύτερα γνωστή ως πιπεριές τσίλι. Είναι γνωστό βοτανικά ως το Capsicum annuum. Τα οφέλη του πιπεριού cayenne για την υγεία είναι απίστευτα. Μπορεί να κάνει τα πάντα, από τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων ως και να σταματήσει αμέσως τις επιθετικές καρδιοπάθειες. Το πιπέρι cayenne έχει βρεθεί να ‘ναι επίσης αποτελεσματικό στη θεραπεία του έλκους και άλλων γαστρεντερικών ασθενειών
Το πεπτικό έλκος οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ένα βακτήριο. Παραγωγή οξέος στο στομάχι πάνω από ορισμένα επίπεδα επιδεινώνει τα συμπτώματα του πεπτικού έλκους. Το πεπτικό έλκος μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυτικά φάρμακα όπως το κόκκινο πιπέρι. Το πιπέρι cayenne εμποδίζει τα έλκη σκοτώνοντας τα βακτήρια ενώ βοηθά επίσης στην τόνωση των επιθηλιακών κυττάρων του στομάχου ώστε να εκκρίνει προστατευτικά ουδέτερες ουσίες που εμποδίζουν το σχηματισμό ελκών.
Παλιότερα το πιπέρι cayenne θεωρούνταν ότι αύξανε τον πόνο του έλκους και αποφευγόταν γενικά από τους ασθενείς με έλκος. Ωστόσο, σήμερα, τόσο οι επιστήμονες όσο και μελέτες έχουν δείξει ότι το πιπέρι cayenne είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη θεραπεία του έλκους και είναι πολύ χρήσιμο για τη μείωση των συμπτωμάτων στους ασθενείς.
Το πιπέρι cayenne έχει βρεθεί επίσης αποτελεσματικό στη θεραπεία άλλων νοσημάτων του γαστρεντερικού συστήματος.
Εάν πάσχετε από πεπτικό έλκος δωδεκαδακτύλου, λαμβάνοντας πιπέρι καγιέν θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης του έλκους. Το πιπέρι cayenne μπορεί να μειώσει ακόμη και τον πόνο και χρησιμεύει ως τοπικό αναισθητικό για την ίαση πληγωμένων ιστών στο στομάχι όπως και στον έλεγχο της αιμορραγίας.
Έχει τη δυνατότητα αναδόμησης των ιστών στο στομάχι και ενισχύει τη μεταφορά του αίματος στην περιοχή του ιστού με ταχύτερους ρυθμούς, βελτιώνοντας και την αφομοίωση των τροφών. Το cayenne pepper είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Β6, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, το μαγγάνιο και φυτικές ίνες.
________________________
Ποιες τροφές δεν πρέπει να καταναλώνετε μαζί με φάρμακα;
Ακολουθείτε κατά γράμμα μια φαρμακευτική αγωγή αλλά δεν βλέπετε αποτελέσματα; Πριν βιαστείτε να κατηγορήσετε το γιατρό σας, διαβάστε το παρακάτω άρθρο καθώς ενδέχεται η διατροφή σας, να...
μπλοκάρει τα οφέλη των φαρμάκων.
Χυμός από grapefruit
Η βιταμίνη C, οι φυτικές ίνες και το κάλιο είναι μερικά μόνο από τα υγιεινά συστατικά που εμπεριέχει ο χυμός του grapefruit. Ωστόσο, έρευνες έχουν αποδείξει πως ο χυμός αυτός «βοηθά» πολλά συστατικά συγκεκριμένων φαρμάκων να απορροφηθούν ταχύτερα από το αίμα, γεγονός που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα όσοι λαμβάνουν φάρμακα. Χυμός από grapefruit ενδέχεται να εμπεριέχεται και σε διάφορους άλλους χυμούς ή αναψυκτικά, οπότε θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν τα αγοράζετε αναζητώντας λεπτομέρειες στην συσκευασία τους. Αν ωστόσο λαχταράτε κάτι παραπλήσιο με το grapefruit όσο λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, καταφύγετε στο πορτοκάλι, που είναι εξίσου υγιεινό και χωρίς δυσάρεστες παρενέργειες για τον οργανισμό.
Μπανάνες
Ένα πανίσχυρο διατροφικό «όπλο» πλούσιο σε κάλιο, η μπανάνα, αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή για όσους αναζητούν προστασία από ασθένειες όπως ο καρκίνος, το εγκεφαλικό και οι καρδιοπάθειες. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα φάρμακα, που σκοπό έχουν να μειώσουν το κάλιο στον οργανισμό μας και έτσι η πρόσληψη καλίου μέσω της διατροφής ουσιαστικά «ακυρώνει» τη δράση του φαρμάκου. Οι μπανάνες είναι επίσης πλούσιες σε τυραμίνη, ένα αμινο-οξύ που μπορεί να αλληλεπιδράσει αρνητικά με φάρμακα κατά της κατάθλιψης.
Χυμός από cranberries
Πρόκειται για ένα «γιατρικό» της φύσης ενάντια στις ουρολοιμώξεις. Ωστόσο, παρά τα πολλά θρεπτικά συστατικά τους και τα οφέλη τους για τον οργανισμό μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες επιπτώσεις όταν λαμβάνονται παράλληλα με φάρμακα που εμπεριέχουν στατίνες.
Σπανάκι
Το σπανάκι, πέρα από τη νοστιμιά του και το γεγονός ότι «δένει» με πολλά φαγητά, φημίζεται και για την πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Κ αλλά για την χαμηλή θερμιδική του αξία. Αλλά για όσους λαμβάνουν φάρμακα για την καταπολέμηση των θρόμβων στο αίμα, οι υπερβολικές ποσότητες σπανακιού κάνουν κακό. Τα πλούσια σε βιταμίνη Κ τρόφιμα, ουσιαστικά «ακυρώνουν» τη δράση των αντιθρομβωτικών φαρμάκων- στην περίπτωση βέβαια, που μιλάμε για μεγάλες ποσότητες σπανακιού και όχι για μια φορά στο τόσο…
Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
Δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά και φρούτα αποτελούν τη πρωταρχική επιλογή για όσους επιθυμούν «ασπίδα» προστασίας απέναντι στο διαβήτη και τις καρδιοπάθειες αλλά και για όσους προσέχουν ιδιαίτερα το βάρος τους. Ωστόσο, καθώς οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν το ρυθμό με τον οποίο αδειάζει το στομάχι μας, ομοίως επιβραδύνουν και το ρυθμό με τον οποίο οι φαρμακευτικές ουσίες απορροφώνται από τον οργανισμό μας, ακυρώνοντας ουσιαστικά τη δραστικότητα αρκετών φαρμάκων. Σε κάθε περίπτωση και επειδή είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ξέρετε ποιες τροφές αλληλεπιδρούν με την φαρμακευτική σας αγωγή, θα πρέπει να πριν λάβετε οποιοδήποτε φάρμακο, να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
clickatlife.gr
________________________
__________________________________________________

20o Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοσκοπικής Χειρουργικής
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
 
Με τοπική αναισθησία γίνονται πλέον οι λαπαροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με χρήση πλέγματος, αλλά και των άλλων μορφών κήλης!
Η επιστημονική αυτή εξέλιξη, που είναι πλέον κτήμα και των Ελλήνων χειρουργών, αλλά και γενικά το θέμα της χειρουργικής αποκατάστασης των κηλών, απασχόλησε τις εργασίες του 20oυ Ευρωπαϊκού Συνέδριου Ενδοσκοπικής Χειρουργικής , το οποίο πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, 20 με 23 Ιουνίου.
«Είναι γεγονός πως όταν ο ασθενής δεν επιθυμεί να υποβληθεί σε γενική νάρκωση η ο χειρουργός κρίνει ότι δεν είναι αναγκαίο τότε η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία» αναφέρει ο Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Αθήνας γενικός χειρουργός κ. Αναστάσιος Ξιάρχος, ο οποίος ήδη έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία αρκετές τέτοιες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις.
«Η επέμβαση αποκατάστασης της κήλης , συνέχισε ο κ Ξιάρχος, αποτελεί την πιο συχνή επέμβαση της χειρουργικής στο δυτικό κόσμο, καθώς κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από δύο εκατομμύρια τέτοιες επεμβάσεις. Η επέμβαση και με τοπική αναισθησία είναι απόλυτα ασφαλής» .
 Μάλιστα ο ασθενής περίπου τέσσερις ώρες μετά την επέμβαση μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο και να επιστρέψει σπίτι του με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο , χωρίς να πάρει επιπλέον αναισθησία. Μία ημέρα μετά μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του, εκτός κι αν αυτή είναι βαριά χειρονακτική, οπότε και θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος ανάρρωσης.
ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΚΗΛΗ
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κήλη προκαλείται όταν υπάρξει ρήξη στο κοιλιακό τοίχωμα και δημιουργηθεί οπή μέσω της οποία βγαίνει προς τα έξω μέρος του εντέρου.
Ο ασθενής νοιώθει μια διόγκωση, κάτι που βγαίνει και φουσκώνει προς τα έξω ,όπως ακριβώς προβάλλει η σαμπρέλα μέσα από μια σχισμή στο λάστιχο.
Αυτή η προβολή, που μπορεί να προκαλεί αίσθημα βάρους ή και πόνο, μπορεί να απειλήσει την υγεία του ασθενούς αν υποστεί περίσφιξη. Τότε η διάτρηση του εντέρου είναι προ των πυλών και ο κίνδυνος περιτονίτιδας υπαρκτός. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει άμεσα να χειρουργούνται οι κήλες.
ΜΟΡΦΕΣ ΚΗΛΩΝ
Βουβωνοκήλη ( η συχνότερη μορφή ),
Ομφαλοκήλη (εμφανίζεται συχνότερα στα παιδιά)
Μηροκήλη ( αποτελεί το 5%-7% του συνόλου των κηλών-κυρίως σε παχύσαρκες και πολύτοκες γυναίκες.)
Κοιλιοκήλη ( κήλη λευκής γραμμής, μετεγχειρητική κήλη )
Η πλέον ενδεδειγμένη θεραπευτική αντιμετώπιση σύμφωνα και με τα αποτελέσματα του 20oυ Ευρωπαϊκού Συνέδριου Ενδοσκοπικής Χειρουργικής , είναι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση με χρήση πλέγματος.
Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω μιας μικρής τομής λίγων χιλιοστών, απ όπου εισάγονται το λαπαροσκόπιο ( μία μικροσκοπική κάμερα ) ,τα ενδοσκοπικά εργαλεία και το πλέγμα.
 Με την μέθοδο αυτή ο ασθενής αποφεύγει τις τομές που αφήνει το ανοιχτό χειρουργείο, μετεγχειρητικά κινητοποιείται άμεσα, επιστρέφει γρήγορα στις καθημερινές του δραστηριότητες, χωρίς πόνο .
Η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης αλλά και των άλλων μορφών κήλης καλύπτεται απ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΗΛΗΣ
Διάφοροι είναι οι παράγοντες και οι καταστάσεις, μόνοι ή σε συνδυασμό μεταξύ τους ευνοούν τη δημιουργία της κήλης. Οι πιο σημαντικοί είναι:
Η συγγενής προδιάθεση (πολλές φορές κατά τη γέννηση).
Η διαταραχή στην ισορροπία σύνθεσης – αποδόμησης του κολλαγόνου (προχωρημένη ηλικία, υποσιτισμός ή κακή διατροφή).
Οι καταστάσεις που προκαλούν αύξηση της πίεσης στην κοιλιά (παχυσαρκία, χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, πολλαπλοί τοκετοί, βαριά χειρωνακτική εργασία).
Τα τραύματα ή/και οι εγχειρητικές τομές (λόγω της εξασθένησης που προκαλούν στα τοιχωμάτων κατά μήκος των ουλών και της διαταραχής της νευρώσεως σε γειτονική με το τραύμα περιοχή).

_______________________________
Coca Cola: Ένα δηλητήριο μέσα μας 
Tα πρώτα 10 λεπτά:

10 κουταλιές ζάχαρης εισχωρούν στο σύστημά σας .

Είναι το 100% της προτεινόμενης ημερήσιας δόσης. Ο λόγος που δεν κάνετε αμέσως εμετό από την υπερβολική δόση ζάχαρης είναι το φωσφορικό οξύ, που κόβει τη γεύση και σας επιτρέπει να κρατήσετε το αναψυκτικό στο στομάχι σας…

20 λεπτά:

Coca Cola: Ένα δηλητήριο μέσα μας [Διαβάστε]Το ζάχαρό σας προκαλεί μια έκρηξη ινσουλίνης.. Το συκώτι σας ανταποκρίνεται σε αυτό, μετατρέποντας όση ζάχαρη μπορεί σε λίπος (και υπάρχει πολύ ζάχαρη αυτή τη στιγμή).

40 λεπτά:

Η απορρόφηση καφεΐνης έχει ολοκληρωθεί. Οι κόρες σας διαστέλλονται, η πίεση του αίματος αυξάνεται και το συκώτι συνεχίζει να ρίχνει ζάχαρη στο αίμα. Οι δέκτες αδενοσίνης στον εγκέφαλό σας φράζουν αποτρέποντας την υπνηλία.

45 λεπτά:

Το σώμα σας ανεβάζει την παραγωγή ντοπαμίνης, ερεθίζοντας τα κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλό σας. Είναι ο ίδιος τρόπος που λειτουργεί και η ηρωίνη.

60 λεπτά:

Το φωσφορικό οξύ δεσμεύει το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τον ψευδάργυρο στο έντερό σας, παρέχοντας μιας περαιτέρω ώθηση στο μεταβολισμό. Αυτό γίνεται από τις υψηλές δόσεις της ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών που αυξάνουν επίσης τη νεφρική αποβολή του ασβεστίου.

70 λεπτά:

Οι διουρητικές ιδιότητες της καφεΐνης κάνουν παιχνίδι (σας κάνει να πρέπει να κατουρήσετε). Τώρα βεβαιώνεται ότι θα εκκενώσετε το συνδεμένο ασβέστιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο που διαφορετικά θα πήγαινε στα κόκκαλά σας, καθώς επίσης το νάτριο, τον ηλεκτρολύτη και το νερό…

80 λεπτά:

Δεδομένου ότι η αναστάτωση μέσα σας πεθαίνει, θ’ αρχίσετε να έχετε στέρηση ζάχαρης. Μπορεί να γίνετε οξύθυμοι ή και αργόστροφοι. Έχετε επίσης τώρα, κυριολεκτικά, κατουρήσει όλο το νερό που περιείχε η Coke , μαζί με τις πολύτιμες θρεπτικές ουσίες που το σώμα σας θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει για να ενυδατώσει το σύστημά σας ή να χτίσει ισχυρά κόκκαλα και δόντια.

Πως η Coca Cola και η Pepsi μας «ΒΟΗΘΟΥΝ»:

Μπορείς να καθαρίσεις μια τουαλέτα:

Καταβρέξτε με ένα κουτάκι Coca-Cola την λεκάνη της τουλέτας. 1 ώρα μετά θα λάμπει από καθαριότητα. Το κιτρικό οξύ της Coke εξαφανίζει όλες τις χρωστικές κηλίδες από τις πορσελάνες.

Μπορείτε να αφαιρέσετε την σκουριά από τον προφυλακτηρα του αυτοκινήτου σας:

Τρίψτε τον προφυλακτήρα με ένα τσαλακωμένο αλουμινοχαρτο, βουτηγμένο στην Coca-Cola.
Καθαρίστε τους πόλους της μπαταρια του αυτοκινητου από την διάβρωση:
Ρίξτε ένα κουτάκι Coca-Cola πάνω στους πόλους της μπαταρίας για να εξαφανίσετε την διάβρωση…
Η σκουριά φεύγει με την πρώτη:
Απλώστε ένα πανί βουτηγμένο στην Coca-Cola στη σκουριά για λίγο χρονικό διάστημα.
Μπορείτε να αφαιρέσετε το γράσο από τα ρούχα:
Ρίξτε ένα κουτάκι Coke πάνω στον λεκέ από γράσσο, μαζί με απορρυπαντικό, και τρίψτε το κυκλικά. Η Coca-Cola/Pepsi θα βoηθήσει να εξαφανιστεί ο λεκές.
Μπορεί επίσης να εξαφανίσει την θολούρα από το παρμπρίζ σας!
Αυτό το κατασκεύασμα το πίνουμε!
Φυσικά το χρησιμοποιούμε για να καθαρίζουμε και τους λεκέδες μας.
Και πληρώνουμε γι’ αυτό!
Σωστά?
Πληροφοριακά:
Ο μέσος όρος pH των αναψυκτικών, π.χ. Coke & Pepsi είναι 3,4. Αυτή η ποσότητα οξύ είναι αρκετά δυνατή να διαλύσει δόντια και κόκαλα! Το σώμα μας σταματάει να χτίζει τα κόκαλα περίπου στην ηλικία των 30. Μετά από αυτή την ηλικία αρχίζει να διαλύει τα κόκαλα κάθε χρόνο μέσα από τα ούρα μας, εξαρτώμενο όμως πάντα από την οξύτητα του φαγητού που λαμβάνει. Το διαλυμένο ασβέστιο καταλήγει από τις αρτηρίες, τα αιμοφόρα αγγεία, το δέρμα, τους ιστούς και τα διάφορα όργανα, στα νεφρά με αποτέλεσμα την δημιουργία της πέτρας στα νεφρά.
Τα αναψυκτικά δεν έχουν καθόλου φυσικά στοιχεία (σε αντίθεση με τις βιταμίνες και το φυσικό νερό). Έχουν περισσότερη ζάχαρη, υψηλότερη οξύτητα και χρωστικά. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να πίνουν ένα αναψυκτικό μετά από κάθε γεύμα.
Φαντάζεστε ποιο είναι το αντίκτυπο?
Το αντίκτυπο:
Το σώμα μας έχει μία ενδεικτική τιμή 370 για την λειτουργία της χώνευσης των ενζύμων. Η θερμοκρασία των αναψυκτικών είναι κατά πολύ μικρότερη από 37, μερικές φορές είναι πολύ κοντά στο 0. Αυτή η διαφορά θερμοκρασίας έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζεται η διαδικασία των ενζύμων και να δημιουργεί stress στο χωνευτικό μας σύστημα κι αυτό να χωνεύει λιγότερο φαγητό.. Στην πραγματικότητα το φαγητό ζυμώνεται. Το ζυμωμένο φαγητό προκαλεί δυσοσμία, αέρια, αποσύνθεση και δημιουργεί τοξικά, τα οποία απορροφούνται από τα έντερα, κι έτσι περνάνε μέσα στο αίμα απ’ όπου διοχετεύεται σε ολόκληρο το σώμα. Αυτή η εξάπλωση των τοξικών βοηθάει στην δημιουργία διαφόρων αρρωστιών.
Μερικά παραδείγματα:
Πριν μερικούς μήνες, έγινε ένας διαγωνισμός στο πανεπιστήμιο Delhi «Ποιος θα πιεί την περισσότερη Coke?» Ο νικητής ήπιε 8 μπουκάλια και πέθανε επί τόπου από την υπερβολική δόση «μελανικής διοξύνης» στο αίμα του και μη επαρκής οξυγονόσεως. Από τότε, ο πρύτανης απαγόρεψε τα αναψυκτικά από την καντίνα του πανεπιστημίου.
Κάποιος έβαλε ένα σπασμένο δόντι σε ένα μπουκάλι Pepsi όπου μετά από 10 ημέρες αυτό διαλύθηκε!
Τα δόντια και τα κόκαλα είναι τα μόνο ανθρώπινα όργανα που μένουν άθικτα αρκετό καιρό μετά από τον θάνατο μας.
Φανταστείτε τι μπορεί να κάνει αυτό το αναψυκτικό στα ευαίσθητα έντερα σας και στο εσωτερικό του στομάχου σας που καταλήγει!


tsantiri.gr
__________
_________________
Τι επιθυμεί κάθε μητέρα; Υγιή παιδιά. Μια δωρεάν διαδικτυακή υπηρεσία για κινητά, που ονομάζεται Text4Baby, στέλνει τακτικά πληροφορίες για την υγεία στις νέες μητέρες και σε όσες περιμένουν το μωρό τους.

Όσες μητέρες συμμετέχουν στο πρόγραμμα, λαμβάνουν ένα έως τρία γραπτά μηνύματακάθε εβδομάδα, με συμβουλές για το θηλασμό ή άλλα θέματα που αφορούν την υγεία των βρεφών.

Οι ειδοποιήσεις παρέχουν επίσης υπενθυμίσεις για τη λήψη προγεννητικών βιταμινών και για προγραμματισμένες εξετάσεις.

Η υπηρεσία διαρκεί μέχρι το παιδί να γίνει ενός έτους.

Πηγή: secnews.gr



_____________
______________________
Γιατί πρέπει να τρώμε ψάρι

Οι άνθρωποι που τρώνε συχνά ψάρι, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν καρκίνο του παχέως εντέρου, σύμφωνα με μία νέα κινεζική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες, οι οποίες έχουν δείξει τα οφέλη των ψαριών για την υγεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζίε Λιάνγκ του νοσοκομείου Σιτζίνγκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “American Journal of Medicine”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, έκαναν συγκριτική αξιολόγηση (μετα-ανάλυση) 41 δημοσιευμένων μελετών από όλο τον κόσμο (ΗΠΑ, Ιαπωνία, σκανδιναβικές χώρες κ.α.), οι οποίες δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1990 και 2011 και μελέτησαν τη σχέση κατανάλωσης ψαριού και καρκίνου.

«Τα ευρήματα της μετα-ανάλυσης δείχνουν ότι η κατανάλωση σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με τον καρκίνο του εντέρου» σύμφωνα με τους ερευνητές. Κατά μέσον όρο, η τακτική κατανάλωση ψαριού μειώνει κατά 12% τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέως εντέρου και αυτό αφού προηγουμένως έχουν απομονωθεί άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η προχωρημένη ηλικία, η κατανάλωση αλκοόλ και κόκκινου κρέατος (βασική αιτία για αυτή τη μορφή του καρκίνου), το επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό κ.α.

Ο καρκίνος του παχέως εντέρου λέγεται και ορθοκολικός. Η κατανάλωση ψαριού έχει μεγαλύτερη προστατευτική δράση στο κατώτερο μέρος του παχέως εντέρου (το ορθόν) σε σχέση με το ανώτερο (το κόλον). Όσοι τρώνε το περισσότερο ψάρι, έχουν κατά 21% μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο στο ορθόν σε σχέση με όσους τρώνε το λιγότερο ψάρι. Αντίστοιχα, η διαφορά της ωφέλειας είναι πολύ μικρότερη στην περίπτωση του καρκίνου στο κόλον (μόνο 4%).

Η μελέτη εστιάστηκε κυρίως στην ευεργετική δράση του φρέσκου ψαριού, αν και δεν ήταν σε θέση να επισημάνει συγκεκριμένα είδη ψαριών που είναι πιο ωφέλιμα για το έντερο. Από την άλλη, κατά τον Λιανγκ, παίζει ρόλο ο τρόπος μαγειρέματος, καθώς π.χ. το μπάρμπεκιου με ψάρια σε έντονη φωτιά μπορεί τελικά να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Η ωφέλιμη δράση των ψαριών πιθανώς προέρχεται από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία, ιδίως σε ορισμένα ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες. Είναι ασαφές σε ποιον βαθμό οι καταναλωτές ωφελούνται εξίσου αν, αντί για ψάρια, παίρνουν απλώς συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρά.

Μια άλλη μελέτη, που εμφανίστηκε τον Φεβρουάριο, έδειξε ότι όσες γυναίκες τρώνε ψάρι περίπου τρεις φορές την εβδομάδα, έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν πολύποδες στο έντερό τους, οι οποίοι θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο.

prince oliver

_________________________

___________________
Πώς αναγνωρίζουμε αν το παιδί έχει στρες
 
Το στρες είναι γεγονός στη ζωή και τα παιδιά δεν είναι λιγότερο άτρωτα από τους γονείς τους.
Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε αν το παιδί μας έχει στρες; Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων αναφέρει τα ακόλουθα προειδοποιητικά σημάδια.
Τα σωματικά προβλήματα, όπως πόνος στο στομάχι και πονοκέφαλος.
Το να φαίνεται κάποιος ανήσυχος ή κουρασμένος.
Το να φαίνεται το παιδί θλιμμένο και να μην επιθυμεί να μιλήσει για τα αισθήματά του.
Το χάσιμο του ενδιαφέροντος σε δραστηριότητες και η επιθυμία να μένει στο σπίτι.
Όταν τα παιδιά είναι οξύθυμα ή αρνητικά.
Η μικρότερη συμμετοχή στο σχολείο, πιθανώς περιλαμβανομένων των βαθμών που πέφτουν.
Η αντικοινωνική συμπεριφορά ή η αυξανόμενη εξάρτηση από τους γονείς.
Πηγές: Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων.

____________
Από Newsbeast
Οι ειδικοί έχουν δηλώσει ότι πρέπει να τρώμε ψάρι δυο φορές την εβδομάδα, ειδικά σολωμό, ο οποίος περιέχει πολλά ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μπορούν να περιορίσουν το κίνδυνο αρρυθμιών και να μειώσουν την χοληστερίνη.

Χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο αντί βουτύρου, μπορεί να μειώσει κανείς την χοληστερίνη του. Βέβαια και το λάδι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες.

Μια έρευνα του 2011 απέδειξε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών, ως πηγή πρωτεΐνης, αντί κρέατος, μπορεί να περιορίσει κατά 17% το κίνδυνο εμφράγματος. Οι ξηροί καρποί μπορούν να περιορίσουν την χοληστερίνη, αλλά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο λόγω λίπους και θερμίδων.

Τα μούρα, περιλαμβάνουν μια αντιοξειδωτική ουσία, η οποία μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος.

Ο χυλός βρώμης βοηθάει στη διατήρηση της καλής κυκλοφορίας του αίματος.

Η σοκολάτα υγείας περιλαμβάνει αντιοξειδωτικά, τα οποία μειώνουν την πίεση και αποτρέπει θρόμβους στο αίμα.

Το ποπκόρν, όχι αυτό βέβαια που είναι γεμάτο βούτυρο και λάδι, περιλαμβάνει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην ορθή λειτουργία της καρδιάς.

Οι ντομάτες είναι η μεγαλύτερη πηγή λυκοπενίου, το οποίο μπορεί να αποτρέψει καρδιαγγειακά προβλήματα, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του.

Οι πατάτες που περιλαμβάνουν κάλιο βοηθούν στη λειτουργία της καρδιάς.

Ο καφές είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών και οι μελέτες δείχνουν ότι σε μικρές ποσότητες μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις.
___________________
Σχέδιο, για αλλαγές, στη συσκευασία φαρμάκων
Από in.gr
Μόνο στη Θεσσαλονίκη διαπιστώθηκε ότι κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια 15 τόνοι φάρμακαΣχέδιο για την αλλαγή της συσκευασίας φαρμάκων που διατίθενται εξωνοσοκομειακά επεξεργάζεται το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των μεγάλων συσκευασιών με ποσότητες φαρμάκων που δεν είναι πάντοτε αναγκαίες για τους ασθενείς. 

Το Υπουργείο προωθεί την αλλαγή του πλαισίου για τις συσκευασίες έπειτα από εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια φάρμακα αχρησιμοποίητα αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ενημερώνοντας τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, τα σενάρια που μελετώνται περιλαμβάνουν αλλαγή συσκευασιών, ώστε να υπάρχουν επιλογές στις αναγκαίες ποσότητες κάθε φαρμάκου ή ακόμη και χορήγηση φαρμάκων από βάζα που θα υπάρχουν στα φαρμακεία και ο φαρμακοποιός θα βάζει όσα χρειάζεται σε δική του συσκευασία προσθέτοντας την απαιτούμενη ετικέτα. 

Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, το σχέδιο δεν θα προλάβει να πάει στη Βουλή λόγω εκλογών, αλλά εκείνος έχει δώσει εντολή να προετοιμαστεί ώστε να το βρει έτοιμο όποιος τον διαδεχθεί στο Υπουργείο. Μόνο στη Θεσσαλονίκη που είχε δημιουργηθεί δίκτυο διαχείρισης ληγμένων φαρμάκων διαπιστώθηκε ότι κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια 15 τόνοι φάρμακα.

Ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε τις επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής για το πρόγραμμα φύλαξης, διαχείρισης και καταστροφής οικιακών φαρμακευτικών σκευασμάτων και υπολειμμάτων φαρμάκων οικιακής χρήσης. 

Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει ήδη και θα υλοποιηθεί από τα φαρμακεία. Ήδη έχουν τοποθετηθεί 7.500 κάδοι υποδοχής φαρμάκων που είτε έχουν λήξει είτε δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και μέσα στις επόμενες ημέρες οι κάδοι θα ανέλθουν σε 10.000 συνολικά σε 10.000 διαφορετικά φαρμακεία. Από εκεί τα φάρμακα μεταφέρονται στην αποθήκη του ΙΦΕΤ στη Μαγούλα και όλο αυτό το υλικό θα εξάγεται στη Γερμανία επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχει εργοστάσιο καταστροφής.

_____________________
Κέντρο Μεταμόσχευσης νησιδίων παγκρέατος θα 
λειτουργήσει και στην Ελλάδα στις αρχές του 2012.         
                     
Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η μεταμόσχευση νησιδίων παγκρέατος για τη θεραπεία των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, αποτελεί παγκοσμίως την καθοριστική θεραπεία για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, την απελευθέρωση του ασθενούς από την ινσουλίνη και τον έλεγχο των επιπλοκών.
Σε διεθνή ημερίδα, που έγινε στην Αθήνα, δέκα κορυφαίοι επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενημέρωσαν την ελληνική ιατρική κοινότητα για τις διεθνείς εξελίξεις στις μεταμοσχεύσεις νησιδίων παγκρέατος και επισήμαναν ότι η μεταμόσχευση είναι η μόνη λύση για την πρόληψη των επιπλοκών και τη φυσιολογική ρύθμιση του σακχάρου.
Δεδομένου ότι σήμερα, η συγκεκριμένη θεραπεία βρίσκει πρόσφορο έδαφος και στην Ελλάδα, άριστα κατηρτισμένοι Έλληνες επιστήμονες, προγραμματίζουν με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας και σε συνεργασία με διεθνή μεταμοσχευτικά κέντρα, να λειτουργήσουν μέσα στους πρώτους μήνες του ερχόμενου έτους ένα σχετικό κλινικό πρόγραμμα.
«Θέλουμε να γράψουμε τη δική μας ιστορία στο παγκόσμιο μεταμοσχευτικό γίγνεσθαι των νησιδίων παγκρέατος», τόνισε ο καθηγητής Θεόδωρος Καρατζάς, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας και σημείωσε ότι «η συνεργασία μας με τα διεθνή μεταμοσχευτικά κέντρα αποτελεί το εχέγγυο της υψηλής επιστημονικής στάθμης του προγράμματος, για το καλό των ασθενών μας».
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 αποτελεί πλέον παγκόσμια μάστιγα, με θύματα κυρίως παιδιά και νέους ανθρώπους. Παράλληλα, πλήττει και τον κοινωνικό ιστό των χωρών, καθώς καταγράφεται αύξηση 2-5% ετησίως, ιδίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Στην Ελλάδα, 1.000 παιδιά τον χρόνο καταγράφονται με νεοεμφανιζόμενο διαβήτη από τα οποία περίπου ποσοστό 20% σε δύο με τρεις δεκαετίες, θα αναπτύξει μία από τις δυσμενείς επιπλοκές, που προκαλεί η νόσος.
Σήμερα, οι ασθενείς, κυρίως νέοι και παιδιά, με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που χρίζουν αντιμετώπισης, είτε παραπέμπονται σε μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού, είτε παραμένουν στην Ελλάδα περιμένοντας την αξιοποίηση παγκρεατικών μοσχευμάτων από κλινικά νεκρούς δότες, τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η λειτουργία ενός εξειδικευμένου Κέντρου, στο οποίο θα λειτουργεί ομάδα επιστημόνων, ειδικών στην επεξεργασία παγκρέατος, την απομόνωση των νησιδίων και τη μετέπειτα μεταμόσχευσή τους.



                        Οι 10 τροφές-«ασπίδα» για τον καρκίνο
                  
Διαβάστε 10 χρήσιμες διατροφικές οδηγίες που πιθανόν να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου:

1. Προσθέστε σκόρδο σε ό,τι τρώτε
Το σκόρδο περιέχει ενώσεις του θείου οι οποίες ενεργοποιούν τις φυσικές άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του καρκίνου, μειώνοντας την ανάπτυξη των όγκων.

2. Συνοδέψτε το γεύμα σας με μπρόκολο ατμού. Προσοχή: όχι στο μπρόκολο του φούρνου μικροκυμάτων
Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο εμπλουτισμένα λαχανικά με αντικαρκινικέςιδιότητες. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Ισπανία, τα μικροκύματα εξουδετερώνουν το 97% των αντικαρκινικών ουσιών. Οπότε συνίσταται να μαγειρεύεται στον ατμό.

3. Θρυμματίστε μερικούς ξηρούς καρπούς Βραζιλίας και πασπαλίστε τους πάνω στη σαλάτα σας
Οι ξηροί καρποί είναι εμπλουτισμένοι με σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο που «σκοτώνει» τα καρκινικά κύτταρα και ταυτόχρονα «επιδιορθώνει» το DNA. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία παρακολούθησε περισσότερους από 1.000 άνδρες με καρκίνο του προστάτη, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που βρέθηκαν με τα υψηλότερα επίπεδα σεληνίου στο αίμα τους είχαν 48% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο σε προχωρημένο στάδιο για πάνω από 13 χρόνια σε σύγκριση με τους άνδρες με τα χαμηλότερα επίπεδα.

4. Χρησιμοποιήστε λεμόνια στο φαγητό σας ή στύψτε λεμονάδα
Μια ημερήσια δόση εσπεριδοειδών μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο του καρκίνου του στόματος, του λαιμού, του στομάχου.

5. Προσθέστε μισό φλιτζάνι βατόμουρα στα δημητριακά του πρωινού σας
Τα βατόμουρα είναι «νούμερο ένα» όσον αφορά στην αντιοξειδωτική δράση τους. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να οδηγήσουν σε ασθένειες όπως ο καρκίνος.

6. Μάθετε να τρώτε αγκινάρες
Οι αγκινάρες περιέχουν αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος

7. Ψήστε λίγο σολομό στο γκριλ
Αυστραλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι εκείνοι που έτρωγαν τέσσερις ή περισσότερες μερίδες ψάρι την εβδομάδα είχαν σχεδόν κατά ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στο αίμα. Άλλες μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης λιπαρών ψαριών (σολομός, σκουμπρί, ιππόγλωσσα, σαρδέλες και τόνος, καθώς και οι γαρίδες και τα χτένια) και του μειωμένου κίνδυνου καρκίνου του ενδομητρίου στις γυναίκες..

8. Βάλτε ακτινίδια στη διατροφή σας
Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, λουτεΐνη, και χαλκό, ό,τι πρέπει δηλαδή για την καταπολέμηση του καρκίνου.

9. Ρίξτε κρεμμυδάκια στη σαλάτα σας
      Μια διατροφή πλούσια σε κρεμμύδια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη έως και 50%. Τα αποτελέσματα είναι ισχυρότερα όταν τα κρεμμυδάκια τρώγονται ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα

10. Σερβίρετε λάχανο τουρσί
Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στη Φινλανδία, το λάχανο τουρσί περιέχει ουσίες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των καρκινικών ενώσεων.
Τα Νέα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις